Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 28 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Na 62 jaar: Max Verstappen evenaart unieke prestatie met dubbele inhaalrace

Max Verstappen heeft in de Formule 1 een unieke prestatie van Bruce McLaren herhaald. De Nieuw-Zeelandse coureur won in 1959 en 1960 twee races op rij nadat hij vanaf de tiende plaats of lager was gestart.

Verstappen herhaalde dat dit seizoen met zijn overwinningen in Hongarije en België.

Max Verstappen in de voetsporen van McLaren

cLaren won in 1959 de laatste GP van het seizoen in de Verenigde Staten, nadat hij zich als tiende had gekwalificeerd. Bij de eerste race van 1960 in Argentinië reed hij vanaf de dertiende startplek naar de winst. McLaren overleed tien jaar later bij een auto-ongeluk. Hij had op dat moment al de renstal McLaren opgericht, die later vele wereldtitels veroverde in de Formule 1.

Verstappen moest de laatste race voor de zomerstop in Hongarije vanaf de tiende plaats starten. Een dag na de teleurstellend verlopen kwalificatie reed hij op de Hungaroring naar de winst. In België zette Verstappen in de kwalificatie de beste tijd neer, maar als gevolg van een gridstraf moest hij vanaf plek veertien beginnen aan de race. De regerend wereldkampioen was daarin oppermachtig en herhaalde het kunststukje van McLaren van ruim zestig jaar geleden.

Max Verstappen verstevigt WK-leiding met zege in België: ‘Klasse apart’

Koele reactie na ‘onvoorstelbaar’ weekend

Max Verstappen had niet verwacht dat de Grote Prijs van België zo goed zou uitpakken voor hem. “Het hele weekeinde was geweldig. Dit had ik vooraf niet kunnen bedenken”, zei de Nederlander. “Alles klopte gewoon. De eerste ronde was behoorlijk hectisch, ik probeerde toen vooral uit de problemen te blijven.”

“Ik kon ze één voor één inhalen. We waren hier ongelooflijk snel, dat zag je zaterdag in de kwalificatie al. Het ging in de race ook heel goed met de banden”, zei Verstappen, die in hoog tempo op weg lijkt naar zijn tweede wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander heeft ook op teamgenoot Sergio Pérez grote indruk gemaakt. “Max vloog gewoon, hij was van een andere planeet”, zei de Mexicaanse coureur van Red Bull. “Hij was onaantastbaar.”

Volgende week Zandvoort

Een week voor de Dutch GP op Zandvoort bleef de Red Bull-coureur zelf koel. “We gaan vandaag genieten van deze overwinning. Ik kijk uit naar Zandvoort, hopelijk kunnen we daar ook goede punten scoren. Al kan ik niet beloven dat we dan net zo goed presteren als hier in België”, zei Verstappen bij Viaplay.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.