Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 24 mei 2019

HRE komt met 3D-geprinte titanium velgen

Revolutionair, ultra-lichtgewicht en vooral erg mooi: de nieuwe 3D-geprinte velgen van HRE. HRE3D+ velg

Zes maanden geleden kwam HRE met het eerste prototype van hun 3D geprinte velgen. Op dat idee is nu voortgeborduurd en daaruit is de tweede generatie HRE3D+ velg gekomen. Voor de productie van deze ultra-lichtgewicht wielen is het hele proces verbeterd waardoor het resultaat ruim twee keer harder is dan gegoten of gesmeden velgen.

Electron Beam Melting

Bij het eerste prototype werd gebruik gemaakt van een proces dat ‘Direct Metal Laser Melting’ heet. Hiermee werden ultra-kleine titanium deeltjes op elkaar gesmolten. Voor de nieuwste velgen stapte HRE over op Electron Beam Melting. Dat maakt gebruik van een 3.000 of 6.000 watt krachtige electronen straal die titaniumpoeder in een hoge temperatuur vacuüm samensmelt.

Naast dat er met dit proces hele kleine en gedetailleerde vormen gemaakt kunnen worden, bespaart het ook nog eens enorm veel materiaal. De Amerikaanse velgenbouwer claimt dat het maar vijf procent metaal verspilt bij het maken van een velg. Voorheen lag dit op tachtig procent. En omdat het design van de tweede velg minder uitgebreid is, weegt hij ook aanzienlijk minder dan zijn voorganger. Dit 20 inch wiel woog eerder 9,07 kilogram, en nu nog maar nu 7,25 kilogram. Voor de 21 inch velg gaat het om 10,43 kg tegenover 8,61 kg.

Vijf losse delen

De wielen bestaan uit vijf losse delen die in het midden met titanium bouten een een titanium wielhart worden bevestigd. Dit wordt dan weer verbonden aan een koolstofvezel velg. HRE toont de HRE3D+ velgen officieel aan het publiek tijdens de RAPID + TCT-beurs in Detroit. Deze beurs staat in het teken van ontwikkelingen op het gebied van 3D printen.

Reageer op artikel:
HRE komt met 3D-geprinte titanium velgen
Sluiten