Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Moeten ernstige verkeersovertreders een monitoringskastje krijgen?

Ernstige verkeersovertreders, die meermaals in de fout gaan, moeten een monitoringskastje krijgen zodat hun gedrag in de gaten kan worden gehouden. Voor invoering van deze wet pleit Kamerlid Daniël Koerhuis (VVD) aanstaande donderdag in een tweeminutendebat over verkeersveiligheid.

Tijdens het tweeminutendebat krijgt iedere fractie – je verwacht het niet – twee minuten spreektijd. Via deze link kan je het debat 13 april van 11.50 tot 13.10 uur volgen.

Verkeersovertreders krijgen monitoringskastje

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een rechter moet beslissen welke ernstige verkeersovertreder een monitoringskastje krijgt. Na een rijontzegging of andere ‘zware’ straf kan zo’n kastje worden opgelegd. Het doel is om de verkeershufter weer te laten integreren in het normale verkeer. Lukt dat niet, dan is dit direct te zien en kan er opnieuw een straf – bijvoorbeeld een rijontzegging – worden opgelegd. Zowel de kastjes als de eventuele straffen die op te leggen zijn door een kastje, moeten ten goede komen aan de verkeersveiligheid.

Benzine besparen, files, file
(Afbeelding: Unsplash)

Het initiatief om de Wegenverkeerswet te wijzigen komt van Fonds Slachtofferhulp die ondersteund worden door onder andere het CBR. Het is initiatief ook opgenomen in het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2022 – 2025 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Nog geen kastje

Er wordt al even aan een monitorkastje voor ernstige verkeersovertreders gewerkt. Echter, een werkend kastje om verkeershufters in de gaten te houden, is er nog niet. Aankomende zomer moet er voor het eerst getest worden. Twintig bestuurders zullen drie maanden lang met een monitoringskastje rondrijden. Het kastje kan niet alleen verkeersovertredingen monitoren, ook kan het fungeren als een rijslot.

Meer verkeersongevallen met slachtoffers in 2022

Daarbij moet de er een wetswijziging in de Wegenverkeerswet worden doorgevoerd en moet de regelgeving verankerd worden in het strafrecht. De vraag is dus nog of we de monitoringskastjes uiteindelijk echt voor ernstige verkeersovertreders gaan zien. Daarnaast moet nog blijken hoe de techniek gebruikt en toegepast gaat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.