Autovisie
Autovisie Nieuws 9 jan 2016

Mitsubishi PX33 Replica – Woestijnracer op leeftijd

Begin januari is de roemruchte Dakar-rally van start gegaan. Henri Joosten zou het evenement graag nog eens rijden, maar zijn Mitsubishi PX33 Replica heeft dat al gedaan. Twee keer zelfs.

“Dat klopt, mijn auto deed in 1989 en 1991 mee aan de wedstrijd – die toen nog Parijs-Dakar Rally heette – en finishte op de dertigste en eenentwintigste plek. Hij is één van twee PX33 Replica’s die door Mitsubishi werden ingezet als publiciteitsstunt. Het merk wilde vieren dat het vijftig jaar eerder de eerste vierwielaangedreven personenauto in Japan bouwde, de PX33. Die ging echter nooit in productie, want tussen 1934 en 1937 werden slechts vier prototypes gebouwd.

De PX33 Replica werd eind jaren tachtig ontwikkeld door Ralliart, de autosportdivisie van Mitsubishi, en is in de basis een Pajero-terreinwagen. De carrosserie lijkt weliswaar als twee druppels op die van de originele PX33, maar is opgebouwd uit het sterke lichtgewicht materiaal Kevlar. Van de twee PX33 Replica’s die meereden in de Dakar-rally brandde er één volledig uit. Mitsubishi maakte nog een derde voor de Australasian Safari-wedstrijd in Australië.

“Al vanaf mijn twintigste wil ik Dakar rijden, maar helaas is dat onbetaalbaar”

Ik ben op zoek geweest naar die laatste, maar ik heb hem niet kunnen traceren. Waarschijnlijk bestaat de auto gewoon niet meer. Mijn PX33 Replica is dus naar alle waarschijnlijkheid de laatste die er is. Ik heb hem in 2011 van een andere Nederlander gekocht. Daarvoor heeft de Mitsubishi in een museum gestaan. Sommige autoliefhebbers vinden dat de wagen daar thuishoort, maar daar ben ik het niet mee eens. Hij is gemaakt voor rally raids, dus die rijd ik ermee.

Ik heb vijfentwintig jaar aan drag racen gedaan, maar toen mijn auto bij de start van een wedstrijd helemaal afbrandde, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Al vanaf mijn twintigste heb ik in mijn hoofd dat ik de Dakar-rally wil rijden, maar helaas is dat onbetaalbaar. Dus doe ik mee aan andere offroadevenementen. Daar heb ik ontzettend veel lol in. De Mitsubishi is niet snel genoeg voor een toppositie, dus dat ik met het oude beestje vijftiende ben geworden, vind ik al heel wat.”

 

Eigenaar: Henri Joosten (58)
Beroep: eigenaar garagebedrijf
Auto: Mitsubishi PX33
Bouwjaar: 1988
Geschatte waarde: € 23.000
Gemaakt: 1988
Motor: 2,6 liter, viercilinder-in-lijn turbobenzinemotor, 320 pk
Topsnelheid: >170 km/h
Toekomstplannen: “Als ik de Mitsubishi nou blauw en geel verf”, zegt Joosten lachend, “betaalt De Telegraaf dan mijn deelname aan de Dakar-rally?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.