Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 20 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Mini Countryman neemt afscheid

Eind deze maand is het zover. Dan valt het doek voor de eerste generatie Mini Countryman. Het afscheid betekent tevens het einde van de Oostenrijkse Mini’s, nu de productie van de volgende editie in Nederland wordt ondergebracht.

Mini Countryman SDe bouw van de Countryman is voor Mini’s grootste markten altijd bij Magna Steyr ondergebracht. De grote contractpartner startte met de productie van de Countryman in 2010. Kort daarna introduceerde Mini de langere driedeurs Paceman, die eveneens door Magna Steyr werd gebouwd. Van de twee types zijn enkele honderdduizenden exemplaren geproduceerd. In september 2015 vierde Magna Steyr nog de bouw van de halfmiljoenste Countryman.

“In september 2015 vierde Magna Steyr nog de bouw van de halfmiljoenste Countryman”

Productie-aantal

Hoeveel Mini’s Countryman er uiteindelijk de fabriek hebben verlaten, is niet bekend. Het volume moet bij de fabrikant echter wel bekend zijn, aangezien de dealers de laatste auto’s al vorige maand hebben moeten bestellen. Overigens is de huidige Countryman nog niet uitverkocht. In ons land staan nog auto’s op voorraad.

VDL NedCar

Mini heeft de Countryman nooit zelf gebouwd en zal dat ook niet doen. Want nadat de productie bij Magna Steyr wordt gestaakt, zal de bouw van de tweede generatie bij VDL NedCar worden ondergebracht. Nog dit jaar moeten in het Limburgse Born de eerste exemplaren van de band rollen. Hoe het model eruit komt te zien, toont Mini in november op de autoshow in Los Angeles. Hij wordt twee decimeter langer dan voorheen en zal ook in de breedte en hoogte groeien. De vijfzits SUV komt begin volgend jaar op de (Nederlandse) markt.

Z5 en Supra

Ondanks dat het BMW-concern de productie van de twee Mini-modellen bij Magna Steyr heeft weggehaald, komt de Duitse onderneming het bedrijf wel tegemoet. In Oostenrijk zullen vanaf 2017 de nieuwe BMW 5 Serie en de opvolger van de BMW Z4 (die Z5 gaat heten) worden gemaakt, terwijl de onderneming ook het contract voor de productie van de Japanse broer van de Z4-vervanger, de Toyota Supra, heeft binnengehaald. Magna Steyr bouwt momenteel de Mercedes G-Klasse en Mini Countryman. Naast de opdrachten van BMW en Toyota heeft het tevens een productiecontract van Jaguar Land Rover op zak, voor de bouw van een elektrische auto en de nieuwe Discovery.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.