Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Minder nieuwe personenauto’s verkocht in 2022, Kia populairst

Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s lag in 2022 lager dan in 2021. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Auto’s van het Koreaanse automerk Kia werden het meest verkocht.

In totaal werden in het afgelopen jaar ruim 312.000 auto‘s verkocht, 3,2 procent minder dan in 2021. In december lag dat aantal op bijna 31.000, 12,3 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Leveringsproblemen hebben grote invloed op verkoop personenauto’s

De daling komt volgens de brancheorganisaties door leveringsproblemen als gevolg van wereldwijde tekorten aan computerchips en andere auto-onderdelen. Die zorgden eerder dit jaar ook al voor leveringsachterstanden.

Kia Niro, Bestverkochte auto, meest verkochte automerk, KIa ev6, verkopen, auto's mei
Kia Niro. (Afbeelding: Kia)

Voor het aankomende jaar verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat er juist meer nieuwe personenauto’s verkocht gaan worden, zo’n 340.000. Dat komt doordat dealers eerder bestelde auto’s kunnen gaan leveren omdat ook leveringen vanuit fabrikanten weer op gang komen, aldus de brancheorganisaties.

Kia in Nederland populairder dan Volkswagen

Verder was Volkswagen het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2005 niet meer het meest verkochte automerk in Nederland. Die plek is overgenomen door Kia, dat vorig jaar nog op de tweede plek stond. In totaal werden er van het Koreaanse automerk ruim 30.000 auto’s verkocht, goed voor bijna 10 procent marktaandeel.

Peugeot 208 bestverkochte auto van Nederland

Het meest verkochte model is dan weer van Peugeot, namelijk de 208. Van dat type werden in 2022 bijna 10.000 auto’s verkocht. Die 208 heeft designtrekjes van een andere verkooptopper van het merk: de 205. De 205 stond zelfs in de designstudio bij het ontwerpen van het nieuwe model.

Wordt de Kia Niro weer de bestverkochte auto van Nederland?

Sjoerd geeft de enige echte reden waarom de 205 GTI in de designstudio verscheen. Is het omdat de 205 zo’n iconisch model in de historie van Peugeot is, dat de hatchback zijn DNA aan zijn opvolgers moet doorgeven? Je ziet het in onderstaande video.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.