Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Lamborghini viert mijlpaal voor verre van exclusieve Aventador

Feest voor Lamborghini. Gisteren rolde de 10.000e Aventador van de band in Sant’Agata Bolognese. Een gelukkige koper uit Thailand kan het exacte model binnenkort voor z’n deur verwachten.

Het is alweer negen jaar geleden dat Lamborghini de indrukwekkende Aventador presenteerde. Om precies te zijn ging het toen om een LP 700-4, de versie waarmee de V12-hypercar debuteerde. Gedurende die negen jaar verschenen er veel varianten van het model, waaronder een J, S, en SVJ. Gisteren rolde alweer het 10.000e exemplaar van de band in Sant’Agata Bolognese. Het betrof een SVJ Roadster, uitgevoerd in Grigio Acheso. De auto zal binnenkort zijn weg naar Thailand vinden, waar de eigenaar op ‘m zit te wachten.

Exclusief

Hoewel het klinkt alsof de Lamborghini Aventador met 10.000 exemplaren verre van exclusief is, heeft een aantal Lambo’s dat getal al met gemak gepasseerd. Van de Urus, die pas in 2017 op de markt verscheen, bouwde Lamborghini er afgelopen juni al 10.000 van.

Ook de V10-modellen van Lamborghini waren in de afgelopen decennia populair. De Gallardo, die van 2003 tot en met 2014 werd gebouwd, verscheen in een oplage van 14.022 stuks. Zijn opvolger, de Huracán, rolde inmiddels al ruim 15.000 keer van de Italiaanse productielijn.

Hybride-V12

Dat zijn aantallen die de Aventador waarschijnlijk net niet zal halen. Lamborghini werkt immers al aan een nieuw model voor de illustere V12-bloedlijn, dat de Aventador zal vervangen. Het model stond oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar de introductie is uitgesteld. De hypercar ziet waarschijnlijk in 2024 het levenslicht. Ook weten we al dat de atmosferische V12 in die auto hulp krijgt van een elektromotor. De toevoeging van turbo’s staat niet op de planning.

Lamborghini Sian Roadster
De Lamborghini Sián verschijnt binnenkort en is in de basis een Aventador met een V12, maar wordt ook al bijgestaan door een hybridesysteem.

Daarmee blijft de illustere V12-bloedlijn van Lamborghini gelukkig in leven. Die begon in 1966 met de komst van de bloedmooie Miura, die de wereld van sportauto’s radicaal veranderde. In 1974 presenteerde Lamborghini de legendarische en krankzinnige Countach, getekend door Marcello Gandini van Bertone. Die auto werd maar liefst 15 jaar geproduceerd, tot het in 1990 de beurt was aan de Diablo.

Murcièlago

Een bijzonder model, omdat-ie werd gebouwd in een periode dat Chrysler en later Audi eigenaar van Lamborghini waren. Bovendien was het de eerste Lambo-V12 die als Roadster op de markt verscheen. In 2003 volgde de Murcièlago, volledig gebouwd onder supervisie van Audi en ontworpen door de Belg Luc Donckerwolke, die recent bij Hyundai vertrok. De prachtige sportcoupé, vernoemd naar een stier die 24 messteken overleefde tijdens een gevecht (alhoewel dat verhaal door velen in twijfel wordt getrokken), werd de auto uit deze bloedlijn met het kortste leven. Na zeven jaar trok Lamborghini namelijk al de stekker uit de auto, die in 2011 dus plaatsmaakte voor de Aventador.

Lamborghini Murciélago

Wel zijn al die V12-modellen veel exclusiever dan de Aventador. Dat is natuurlijk niet zo verrassend gezien de hedendaagse volumes en vraag naar exclusieve auto’s, maar we zetten de totale productie-aantallen (dus inclusief alle varianten die van elk model zijn verschenen) even voor je op een rijtje:

  • Miura: 741 stuks
  • Countach: 1.983 stuks
  • Diablo: 2.884 stuks
  • Murcièlago: 4.099 stuks
  • Aventador: 10.000 stuks

Vierdeurs GT

Overigens produceerde Lamborghini natuurlijk meer auto’s met een V12, maar dat waren voornamelijk vierzitters met een motor in de neus en zijn dus geen voorlopers van de Aventador. Feruccio Lamborghini begon zijn automerk met klassieke GT’s, als de 350GT, Espada en Jarama, maar auto’s met een dergelijke configuratie verdwenen in de vorige eeuw helaas al uit het gamma van de fabrikant. Jaren geleden presenteerde het wel een opvolger van die auto’s in de vorm van de Estoque Concept, maar dat model is tot op heden niet verschenen. Een vierdeurs sportcoupé met plek voor vier passagiers verschijnt heel misschien in 2025, mét elektrische aandrijving.

Lamborghini Espada
De Lamborghi Espada was zeker praktisch!

Historie van Lamborghini

Wil je meer weten over de historie van het prachtige Lamborghini? Lees dan dit artikel, waarin we je meenemen langs een aantal vergeten modellen van de fabrikant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.