‘Merendeel gebouwde Tesla Model 3’s niet in één keer goed’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Ftesla_model_3_9.jpg)
Tesla heeft in de laatste week van juni zijn productiedoel van 5000 Model 3’s per week gehaald, maar vraag niet hoe. Uit interne documenten blijkt dat 86 procent van de gebouwde exemplaren in die week niet aan de kwaliteitseisen voldeed en aangepast moest worden.
De website Business Insider heeft de documenten in handen gekregen. Van de 5000 in de laatste week van juni geproduceerde Model 3’s waren maar liefst 4300 niet in één keer goed in elkaar gezet. Tesla had daarmee een zogenoemde ‘first pass yield’ van 14 procent. Ter vergelijking: het industriegemiddelde ligt ergens tussen de 65 en 80 procent. Het feit dat zoveel Model 3’s gerepareerd moeten worden voordat ze naar klanten kunnen, verlaagt bovendien de productiviteit van de Tesla-fabriek omdat er extra werk nodig is.
Kleine kwaliteitsissues
Een vertegenwoordiger van Tesla vertelde aan Business Insider dat de meeste auto’s geen grote problemen hebben als ze het einde van de productielijn bereiken. “Het is belangrijk om te begrijpen dat het vaak om kleine kwaliteitsissues gaat. Ons doel is om voor iedere klant een perfecte auto te bouwen. Speciale teams controleren de Model 3’s al tijdens het productieproces en ieder exemplaar wordt aan het einde van de lijn nog een keer helemaal gecheckt.”
Bumper viel eraf
Dat dat niet altijd helemaal goed gaat, blijkt uit diverse wonderlijke verhalen van klanten. Enkele dagen geleden zette een Model 3-koper een foto van zijn gloednieuwe auto op Twitter. Hij had de Tesla een half uur eerder opgehaald, was door een zware regenbui gereden en verloor de achterbumper doordat er water in was gekomen. Er bleek nog een Model 3-rijder te zijn met dat probleem. Iemand anders postte gisteren een foto op sociale media van de Model 3 van een collega. Die had in het interieur drie witte deurpanelen en één bruine.
Lees ook:
Ook interessant
-
Benzine toch niet duurder!
-
Nooit meer een parkeerkaartje kopen: zo werken de 4 bekendste parkeerapps
-
Deze occasion wil je: Peugeot 607, beter dan een BMW 5-serie?
-
Bijna 30 procent van de benzinerijders wil na accijnsverhoging een andere auto
-
Audi stopt met de Q4 e-tron 40, dit is zijn opvolger
-
Wanneer je ook in auto’s van Lexus een yoke-stuur kan verwachten
-
Dit is hoeveel wegenbelasting je voor een camper betaalt in 2026
-
Duik in de prijslijst: de Kia EV9, wat de Koreaanse mastodont kost
-
Skoda maakt de Enyaq 1000 euro duurder, maar dat is niet zonder reden
-
Dit kosten de nieuwe Mini Cooper en Countryman
-
De wankelmotor is betaalbaar terug bij Mazda
-
Je bent al te laat, als je een Volvo met dieselmotor wil kopen