Autovisie
Autovisie Nieuws 15 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Ein-de-lijk: Mercedes-Benz EQS geeft zich helemaal bloot

Na een jarenlange campagne is het eindelijk zover. Mercedes-Benz verwijdert het camouflagemateriaal van zijn eerste volledig elektrische model op het specifieke elektroplatform.

In de karavaan elektrische modellen van het Duitse merk gingen de SLS Electric Drive, de EQC, EQV en EQA de EQS voor. Maar van al die eerdere types is er geen enkele op een exclusief voor elektrische modellen ontwikkeld platform gebouwd. Dat is met de EQS dus anders. De Duitse techneuten bedachten een specifieke architectuur, die echter niet exclusief voor de elektro-S is. Op dezelfde basis verschijnen onder andere de EQG, EQS SUV en de EQE. Voor de opvolgers van de elektrische A- en B-Klasse komt Mercedes met een afwijkende bodemsectie. Daaraan wordt momenteel hard gewerkt, maar de architectuur is niet voor 2025 gereed.

Mercedes-Benz EQ, EQS 580 4MATIC

Extreem studiemodel voor EQS

In een goede traditie van het merk trapt de S, de EQS dus, af. Die Super-klasse is de technologische vaandeldrager van het merk en zo ook binnen het nieuwe elektroplatform. Mercedes liet het model in de afgelopen jaren al geregeld zien. In 2015 was het nog een extreem studiemodel, maar vier jaar na die F015 verscheen een nagenoeg productierijpe conceptversie onder de definitieve naam. De uiteindelijk auto is niet écht een verrassing, maar het is onveranderd een opvallende verschijning.

Mercedes-Benz F015 - Luxury in Motion
Mercedes-Benz F 015 Concept

One-bow

De designafdeling van Mercedes-Benz heeft niet de ontwerptekeningen van de S-Klasse gepakt en die op de fonkelnieuwe architectuur gelegd. De EQS komt nieuw uit de computer rollen. Hij meet 5,22 meter, heeft een opvallend afgerond front en een aalgladde carrosserie met een indrukwekkende Cw-waarde van slechts 0,20. Waar de S-Klasse een duidelijk three-box-ontwerp is, is de EQS een zogenaamd ‘one-line’-ontwerp. Je kunt de auto met één lijn van bumper tot bumper natekenen. De nieuwe carrosserielijn verdeelt het ontwerp niet in hokjes, met voorin de motor, centraal het interieur en achterin de bagageruimte. Bij de EQS draait alles om de interieurruimte, die de Duitsers nu met de zogenaamde One-Bow benadrukken.

Automatische deuren

De opvallende lijn geeft de EQS niet een bijzondere lijnvoering, ook een bijzondere detaillering. Let bijvoorbeeld even op de zes zijruiten. Ook opvallend is het ontbreken van deurgrepen, zoals bij de onder andere de als bij de Jaguar i-Pace en Tesla Model S. Zodra de sleutel binnen zes meter van de auto is, komen ze tevoorschijn en optioneel komen de portieren naar buiten. Zodra de chauffeur de rem aanraakt, sluiten de deuren volautomatisch. De overige deuren kennen ook een automatische bediening. Voor de achterste deuren is er een knop die de bestuurder kan bedienen.

Mercedes-EQ, EQS

Interieurbreed Hyperscreen

Rijden is eenvoudig. Met de sleutel op zak hoeft de chauffeur geen startknop te bedienen. Het inschakelen van de Drive-modus volstaat om weg te rijden. Afhankelijk van de uitvoering kijken de inzittenden uit over een dashboard in de stijl van de S-Klasse, of een zogeheten Hyperscreen met drie gekoppelde schermen achter een glazen paneel. Het hyperscreen oogt futuristisch en reikt van deur tot deur. Het is 1,41 meter breed. Op het scherm rechts kan de passagier in een stilstaande auto een film kijken of internetten. Zodra de chauffeur zijn blik op dat scherm richt, dimt de lichtsterkte om de bestuurder niet af te leiden. In het dashboard, dat zich middels aanraken en stemcommando’s laat bedienen, bevindt zich een ‘wakend oog’.

Retourtje Groningen-Maastricht peulenschil voor Mercedes EQS

Die ‘bemoeial’ kijkt ook naar de gemoedstoestand van de chauffeur en geeft desnoods het advies een pauze in te lassen wanneer de bestuurder te vaak met de ogen knippert. Mercedes claimt dat alle software gedurende de levenscyclus up-to-date is door de Over The Air-techniek (OTA). Via OTA kunnen ook instellingen en opties in de auto worden aangepast. Zo is tegen meerprijs achterasbesturing verkrijgbaar, waarvan twee configuraties bestaan. Had de koper liever de andere optie gewenst, dan is dat middels OTA mogelijk.

Route langs laadpalen

Het navigatiesysteem kiest niet per definitie de snelste route, het houdt ook rekening met de laadinfrastructuur. In de wegenkaarten zijn de laadpalen opgenomen en aan de hand van de te rijden route geeft de auto de ideale punten aan om te laden. Als chauffeur kun je de favoriete stops selecteren of juist laadplekken aangeven waar je juist niet wenst te stoppen.

Enkele andere voorzieningen op de EQS zijn het autonoom inparkeren via een app, het tonen van beelden op de weg in geval van gevaar, het automatisch sluiten van schuifdak en ramen na het signaleren van vieze geur en de modi beginnend bestuurder en valetparking waarmee onder andere de topsnelheid wordt begrensd.

Mercedes-EQ, EQS

Achter- en vierwielaandrijving

Bij de verkoopstart levert Mercedes de EQS in twee motorversies. Aan de basis staat de achterwielaangedreven 450+. Die versie beschikt over een 245 kW sterke elektromotor op de achteras. Het voorlopige topmodel is de 580 4MATIC, met zowel een elektromotor op de voor- als achteras. Het systeemvermogen bedraagt 385 kW. Later komt een potentere versies. Die levert 560 kW. Of die het AMG-label draagt, geeft Mercedes niet aan. Sowieso bouwt AMG op dezelfde technische basis een sportsedan, al krijgt die de afmetingen van een E-Klasse. Over de actieradius praat de autobouwer niet. Het merk beperkt zich tot ‘maximaal 770 km’, waarvoor je de EQS wel op specifieke banden moet zetten.

Mercedes-EQ, EQS

De krachtbronnen worden gevoed door een accupakket met een capaciteit van 90 of 107,8 kWh. De batterij ligt tussen de wielen, wat de lange wielbasis verklaart. Voor het laadproces beschikt de fastback over een 11 en optioneel 22 kW onboardcharger voor AC-laden. DC-laden kan met maximaal 200 kW. In Japan krijgt de EQS een CHAdeMO-aansluiting in plaats van de in Europa gevoerde CCS-stekker. De ‘Charge de Move’ kan bidirectioneel laden en dus de auto als powerbank laten fungeren.

Mercedes EQS in de showroom

Mercedes opent spoedig de orderboeken voor de EQS. De levering start deze zomer. De autobouwer rolt de elektro-sedan al de fabriek uit. Hij wordt onder hetzelfde dak als de S-Klasse gemaakt. De onlangs compleet vernieuwde S-Klasse blijft overigens gewoon leverbaar.

EQS 450+ EQS 580 4Matic
Lengte 5,216 m 5,216 m
Breedte 1,926 m 1,926 m
Hoogte 1,512 m 1,512 m
Gewicht 2.480 kg 2.585 kg
Aandrijving Achterwielen Vier wielen
Vermogen 245 kW 385 kg
Koppel 568 Nm 855 Nm
Topsnelheid 210 km/h 210 km/h
Acc. 0-100 km/h 6,2 s 4,3 s
Batterij SUV 107,8 kWh 107,8 kWh
Laadcapaciteit AC 11 kW 11 kW
Laadcapaciteit DC 200 kW 200 kW
Mercedes-EQ, EQS 580 4MATIC

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.