Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 17 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Mercedes eert Sir Stirling Moss met afscheidstour van legendarische 300 SLR

Mercedes-Benz zal de vorig jaar overleden legende Sir Stirling Moss eren tijdens de 1000 Miglia-race. De iconische Mercedes-Benz 300 SLR zal op 16 juni tentoongesteld worden voorafgaand aan de 2021-editie van de Mille Miglia. Daarna zal de zilverpijl nog een aantal keren in het echt te bewonderen zijn in Engeland.

De 1000 Miglia is dé race waar Sir Stirling Moss een van zijn grootste successen uit zijn racecarrière boekte. In 1955 reed hij met de legendarische Mercedes-Benz 300 SLR met startnummer 722, samen met navigator Denis Jenkinson, naar de zege in die race van bijna 1600 kilometer door Italië. Dat deed de Brit in een recordtijd, die nu nog steeds staat (de Mille Miglia werd immers in 1957 voor het laatst in die hoedanigheid verreden). Sir Stirling Moss kwam na 10 uur, 7 minuten en 48 seconden over de lijn met de zilverpijl. De gemiddelde snelheid van 157,65 km/h zou in de race van ruim 1600 kilometer nooit meer verbroken worden. Hij bestempelde die race dan ook als zijn ‘grootste overwinning’.

Sir Stirling Moss in de Mercedes-Benz 300 SLR

‘Greatest driver to never win the WDC’

Sir Stirling Moss overleed vorig jaar op 12 april op 90-jarige leeftijd. Hij reed van 1951 tot en met 1961 in de Formule 1 voor Mercedes-Benz, Maserati, Vanwall, Lotus, HWM en Rob Walker Cooper. Aanleg voor racen had hij zeker. Zijn moeder Aileen en vader Alfred raceten al in de jaren 20 en 30 en ook zus Pat zou een carrière in de racewereld volgen. Stirlings eerste overwinning in de Formule 1 kwam in 1955. Hij won, met Mercedes-Benz, zijn thuisrace op het circuit van Aintree.

De Brit verscheen 66 keer aan de start van een Formule 1-race en won er zestien, maar zou nooit kampioen worden. In 1955, 1956, 1957 en 1958 kwam hij wel in de buurt met de tweede plaats, maar de eretitel en de felbegeerde beker gingen nooit mee. In de drie seizoenen na 1958 eindigde hij steeds als derde. Sir Stirling Moss stond daarom ook bekend als ‘the greatest driver never to win the World Championship’.

Moss was dus kort gezegd een fenomeen. Een grootheid in de autosport. Zijn actieve loopbaan startte in 1948 en duurde tot 1962, maar hij zei de autoliefhebbers niet vaarwel. Hij bleef altijd een graag geziene gast tijdens historische autosportevenementen als Goodwood Revival en Goodwood Festival of Speed, waar hij altijd open stond voor een praatje. Tot het niet meer verantwoord was. Enkele jaren geleden trok hij zich terug uit de publiciteit.

Eerbetoon Sir Stirling Moss

Als eerbetoon aan Moss zal Mercedes dit jaar de legendarische Mercedes-Benz 300 SLR met startnummer 722 aan de start van de 1000 Miglia laten verschijnen. De zilverpijl is de afgelopen dagen te bewonderen geweest in een grote, glazen display bij het Museo Mille Miglia. Op 16 juni kunnen de fans de 300 SLR in het echt bewonderen. De Mercedes zal op de beroemde ramp bij Viale Venezia geplaatst worden voorafgaand aan de Mille Miglia van dit jaar. 375 auto’s zullen meedoen aan de race, die nu als regelmatigheidsrally door het leven gaat. Coureurs moeten daarbij niet zo snel mogelijk, maar zo constant mogelijk in een oldtimer de afstand van 1000 mijl overbruggen.

Sir Stirling Moss in de Mercedes-Benz 300 SLR

Afscheidstour

Naast dat eerbetoon heeft Mercedes ook een online condoleanceregister geopend voor Sir Stirling Moss. Mercedes is tevens van plan om de 300 SLR mee te nemen naar het populaire snelheidsfestival van Goodwood. Later zal de auto van Sir Stirling Moss ook te bewonderen zijn bij de Britse Grand Prix op Silverstone, van 16 tot en met 18 juli. In augustus en september zal de zilverpijl in het Mercedes-Benz World in Brooksland te zien zijn. Als laatste ronde van de afscheidstour doet Mercedes de Goodwoods Revival aan in september. Daarna zal de 300 SLR van Moss terugkeren naar het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.