Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom deze auto geen typeplaatje nodig heeft

Exact 30 jaar geleden ontstond er de eerste Mercedes-Benz E-Klasse. Voor 1993 stond de E na de typeaanduiding en betekende het Einspritzmotor, Duits voor brandstofinjectiemotor. Na de facelift van de W124 30 jaar geleden waren injectiemotoren gemeengoed en werd de E naar voren geschoven. En tadaa, de E-Klasse was geboren.

Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij de zesde generatie van de Mercedes E-Klasse. En hoewel hij zichtbaar nieuw is, herken je ‘m van ver al als E-Klasse. Al zijn er toch enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo heeft de E-Klasse een iets grotere grille die geaccenteerd wordt door een zwarte omranding. Deze lijst is enkel zwart bij de Aventgarde en Exclusive-uitvoeringen. De Aventgarde heeft een vlotter design met de Mercedes-ster hier in het midden en slechts een spijl. Kies je voor de traditionelere Exclusive-uitvoering dan heb je hier meer lamellen in de grille en het Mercedes-logo rechtopstaand op de neus.

Vernieuwd front

Wat verder anders is aan dat front zijn de koplampen. Net als bij de vorige generatie is de dagrijverlichting een soort wenkbrauw boven de normale verlichting, bij de nieuwe E-Klasse heb je hier ook nog wimpers onder. Verder zien we hieronder weer in luchtgeleider net als bij de vorige generatie, maar zijn deze kuststof details iets anders vormgegeven doordat ze achter de kentekenplaat langs in elkaar overlopen.

Het interieur oogt nogal chaotisch. Zo heb je Active Ambient Lighting die optioneel zelf mee kan bewegen op de muziek, met apps of zelfs met films. Ja, je leest het goed: films. Sterker nog, je kan zelf TikTok, Angry Birds of Zoom installeren. Om de bijrijder te vermaken is er zelfs optioneel een derde scherm.

Aandrijflijnen van de Mercedes E-Klasse

Er zijn in totaal zes hybrides leverbaar, waarvan drie mild-hybrides: Een E200 met een viercilinder en 204 pk, en twee versies van de 220d met 197 pk. Het verschil zit hem in de achterwiel- of vierwielaandrijving.

Verder zijn er nog drie plug-in hybrides. Een E300e en een E300e 4Matic en een 400e 4Matic. De 300e’s hebben een 204 pk sterke viercilinder onder de motorkap, dezelfde als in de E200. Alleen hebben deze hybrides er nog een 129 pk sterke elektromotor bij. Het systeemvermogen van de E300e komt dan ook uit op 230 pk.

De 400e heeft ook een viercilinder onder de kap die samen met de elektromotor goed is voor 280 pk. Alle hybrides hebben een 25,4 kWh-accu waarmee je ongeveer 100 kilometer elektrisch kan rijden. Dit zijn de aandrijflijnen die nu bekend zijn, op termijn volgen er nog meer diesel-plug-ins en AMG-varianten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.