Autovisie
Autovisie Nieuws 20 mei 2022

Mercedes bevestigt verkoop legendarische 300 SLR Uhlenhaut

Slechts twee exemplaren bestaan er van de 300 SLR Uhlenhaut en vanaf de bouw van de twee civiele racewagens maakten ze deel uit van de collectie van Mercedes-Benz. Toch heeft de autobouwer nu afscheid van een van de twee exemplaren genomen en wel voor het astronomische bedrag van 135 miljoen euro! RM Sotheby’s had de eer om de sportcoupé via een officiële veiling te verkopen.

Het nieuws dat Mercedes-Benz de legendarische ‘Uhlenhaut Coupé’ van de hand zou hebben gedaan, sijpelde vorige week al naar buiten. De fabrikant en het veilinghuis hielden zich stil. Toch kondigen de twee bedrijven nu officieel aan dat de 300 SLR van eigenaar is gewisseld. En dat dus voor de lieve som van 135 miljoen euro. Dat de waarde van de 300 SLR Uhlenhaut extreem hoog was, was bekend. Niemand wist echter hoe kostbaar de auto was, want hij werd nooit te koop aangeboden. En niemand dacht dat dat ook ooit zou gaan gebeuren.

Sjoerds Weetjes #92: Deze autotransporter haalde 160 km/h!

Mercedes-Benz Fund

De huidige topman van Mercedes-Benz, de Zweed Ola Källenius, gaat de geschiedenisboeken in als de persoon die een stukje van Mercedes’ historie heeft afgestoten. Hij reageert: “De 300 SLR Uhlenhaut Coupés zijn mijlpalen in de ontwikkeling van sportwagens en belangrijke historische elementen die ons merk hebben gevormd. Het besluit om één van deze twee unieke sportwagens te verkopen is met een zeer goede redenering genomen, ten voordele van een goed doel. Met de opbrengst van de veiling wordt een wereldwijd beurzenprogramma gefinancierd. Met het ‘Mercedes-Benz Fund’ willen we een nieuwe generatie aanmoedigen om in de innovatieve voetsporen van Rudolf Uhlenhaut te treden en verbazingwekkende nieuwe technologieën te ontwikkelen.” Het geld gaat specifiek naar studenten en kinderen die anders niet in de gelegenheid zouden zijn om dergelijke studies te volgen.

Met deze actie gaat Ola Källenius ook de geschiedenisboeken in als de persoon die ervoor zorgde dat een Mercedes-model verreweg de meest waardevolle auto ter wereld is. Nooit eerder werd er op een veiling meer dan 100 miljoen voor een automobiel betaald. Volgens RM Sotheby’s behoort de 300 SLR zelfs tot de duurste items ooit geveild!

Sjoerds Weetjes Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut

Wat de Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut zo bijzonder maakt, hoor je in een eerder aflevering van Sjoerds Weetjes.

Restauratie

Het geveilde model kent een rijke historie en werd mede om die reden in de jaren 80 gerestaureerd. Van januari tot juli 1986 werd de coupé door restaurateur Tony Merrick hersteld. Daarna verscheen de 300 SLR Uhlenhaut verschillende malen op tentoonstellingen en auto-evenementen, zoals Goodwood Festival of Speed, de 1999 Duitse Grand Prix in Hockenheim en het Pebble Beach Concours d’Elegance in 2001. Ook werd de auto gebruikt tijdens de lancering van de Mercedes-Benz SLR McLaren, waarvan de foto’s in de brochure zijn gebruikt.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.