Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 aug 2019

Mercedes-Benz SSKL uit 1932 rijdt op Pebble Beach

Mercedes-Benz Classic, de restauratietak van het merk, heeft voor Pebble Beach en 125-jarig bestaan van Mercedes de Mercedes-Benz SSKL uit 1932 herbouwd.

Mercedes-Benz SSKL

Elk jaar reizen vele automerken af naar het Californische Monterey Bay voor de legendarische Car Week die daar in het teken staat van auto’s. Het bekendste en mooiste evenement van die week is ongetwijfeld de Pebble Beach Concours d’Elegance. Daar zijn ‘s werelds meest zeldzame vierwielers te bewonderen. En er zijn autofabrikanten die erheen reizen met creaties die ze speciaal voor het evenement hebben gemaakt. Mercedes-Benz valt dit jaar in de categorie, want de Duitsers komen met een Mercedes-Benz SSKL uit 1932, de originele ‘Silver Arrow’.

Lichtgewicht

Het unieke aan deze auto is dat hij eigenlijk niet meer hoort te bestaan. Mercedes-Benz Classis bouwde de auto opnieuw naar aanleiding van foto’s, tekeningen en documenten. De auto was oorspronkelijk gebaseerd op de SSK (wat staat voor Super Sport Kurz), haalde 240 pk (300 pk met supercharger) uit een zevenliter zes-in-lijn en kon een topsnelheid van 230 km/h aantikken. De SSKL werd gemaakt als race-only-auto en was een uitgeklede en dus lichtgewicht versie van de SSK. Uiteindelijk woog de SSKL 125 kilogram minder dan de auto waarop hij gebaseerd was. Ook was zijn koets meer gestroomlijnd. Hij won uiteindelijk meerdere malen met de Mille Miglia van 1931 als hoogtepunt.

Mercedes-Benz SSKL

Helaas is de originele SSKL van de radar verdwenen. Van de SSK bestaan er nog een stuk of vijf exemplaren. De herbouwde SSKL is dus een uiterst speciale wagen die helemaal niet zal misstaan tussen de rest van de klassiekers op Pebble Beach Concours d’Elegance 2019.

Meer klassiekers

Overigens neemt Mercedes meer klassiekers mee. De SSKL wordt bijvoorbeeld vergezeld door een Mercedes-Simplex 40 hp uit 1903 en een Mercedes-Benz 320 n combination coupé (W 142) uit 1938. Het mooiste is wellicht dat al deze speciale Mercedessen ook rijdend te zien zullen zijn. Ze doen allen mee aan de Dream Tour waarmee het Pebble Beach Concours d’Elegance van start gaat.