Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-AMG pakt door: niet één, maar twee keer de EQE

Waar tot voor kort nog geen enkele Mercedes-AMG een stekker had, heeft de fabrikant plots meerdere hybride en volledig elektrische modellen in het gamma. Vandaag trekt het ‘t doek van de EQE!

Die EQE kennen we natuurlijk als het kleine broertje van de EQS. En dat daar ook een AMG-versie van zou verschijnen, was ook duidelijk. Mercedes-AMG deelt informatie over die sportieve topversie vandaag. Maar wat blijkt? De fabrikant stelt direct twee versies voor.

De eerste volledig elektrische Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+

Twee versies

Het gaat om de 43 en 53, waarmee het dus aangeeft dat er twee verschillende vermogensversies op de markt verschijnen. Niet zo gek, want dat doet Mercedes-AMG ook met auto’s met een verbrandingsmotor. Kenners weten dan ook dat de AMG-tak het topmodel van een reeks aanduidt met de letters 63. Of die versie op termijn nog verschijnt, valt te bezien. De sterkste Mercedes-AMG EQE heeft namelijk een flinke bak vermogen.

Standaard heeft de EQE 53 namelijk 626 pk, die wordt geleverd door een elektromotor op de vóór- en achteras. Wie het AMG Dynamic Plus-pakket bestelt, heeft een enorme 687 pk tot z’n beschikking. Het koppel bedraagt dan 1000 Nm, terwijl een ‘standaard’ EQE 53 het met 950 Nm moet doen.

Vermogen EQE 43

Sprinten naar 100 km/h doet-ie in 3,5 seconden. Met het genoemde optiepakket snoept de EQE daar nog o,2 seconden van af. Let wel: dan moet de batterij een percentage van minimaal 70 procent hebben. De topsnelheid bedraagt een voor AMG bescheiden 220 km/h (240 km/h optioneel).

De AMG EQE 43 heeft duidelijk mindere specificaties. De twee elektromotoren leveren in die variant 476 pk. Deze variant kan geen vermogensupgrade krijgen door dat Dynamic Plus-pakket. Het koppel bedraagt 858 Nm. Sprinten naar 100 km/h gebeurt in 4,2 seconden, terwijl de rek er bij 210 km/h uit is. Beide versies wegen daarentegen een enorme 2525 kilogram. AMG-waardige cijfers?

Bereik

Dergelijke prestaties staan bij Mercedes-AMG natuurlijk altijd voorop. Maar door de intrede van elektrische modellen is er nóg een belangrijk aandachtspunt. De batterij! Die meet in beide gevallen 90,6 kWh (bruikbaar), waarmee een actieradius van 462 kilometer mogelijk is. In het geval van de minder sterke EQE 43 dan, want de krachtigere EQE 53 komt 444 kilometer ver op een lading stroom. Laden kan aan de snellader met maximaal 170 kW. AC-laden kan met 11 kW, of optioneel met 22 kW.

Uiteraard verschillen deze AMG-versies ook van de reguliere EQE’s. Zo hebben deze twee varianten een Black Panel-grille met verticale lamellen. De koplampen hebben bovendien een speciale AMG-projectie bij het openen en sluiten van de auto, zo stelt de fabrikant. De rest van de auto zit bovendien vol met allerlei zwarte en chromen sierelementen. Uiteraard krijgt deze Mercedes-AMG EQE ook eigen lichtmetalen wielen, die aerodynamisch zijn geoptimaliseerd.

Introductie Mercedes-AMG EQE

Wanneer we de Mercedes-AMG EQE kunnen verwachten, is nog even onduidelijk. De reguliere EQE moet immers nog op de markt verschijnen, dus verwacht dat het nog even duurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.