Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 26 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Mercedes-AMG GT R: +60 pk, -60 kg

Zestig kilogram eraf, zestig peekaa erbij. Dat is Mercedes-AMG’s recept voor het topmodel van de GT-reeks. De sportcoupé zal de naam GT R dragen en wordt volgende maand onthuld.Mercedes-AMG GT R autovisie.nl

Mercedes-AMG houdt de lippen over de GT R nog stijf op elkaar, maar uit de planning van het Goodwood Festival of Speed voor de Michelin Supercar Paddock blijkt dat de Duitse autobouwer er de GT R gaat tonen. Volgens de doorgaans goedingelichte Duitse autojournalist Greg Kable wordt het een gelimiteerd topmodel. Niet zozeer het totaalaantal, maar de productie-aantallen.

Opgepepte 4.0 V8

Wat maakt hem dan zo bijzonder? De GT R is zeker geen GT met louter een opgepepte motor. De auto is breder en mogelijk ook langer dan de reguliere GT. Hij krijgt een compleet herziene voorbumper, met grotere grille en extra luchtgaten. Volgens Kable zal het ontwerp meerdere gelijkenissen vertonen met het neusontwerp van de GT3-racewagen. In het oog sprint ook de frontsplitser. Aan de achterzijde monteert Mercedes ook een andere bumper, terwijl op de achterklep een grotere spoiler prijkt. Hoewel het overall-design duidelijk verwant is aan dat van de bestaande GT’s, zijn de bodypanelen wel degelijk anders. Mercedes-AMG vervaardigt de delen nu van koolstofvezel, die de auto niet alleen exclusiever maken, maar ook lichter.

Mercedes-AMG GT R autovisie.nlGewichtsreductie

Gewichtsreductie speelde tijdens het ontwikkelingsproces een belangrijke rol. Uiteindelijk is 60 kg aan gewicht geloosd. Niet alleen hoeft de bekende 4.0 V8-benzinemotor met luchtversnellers minder gewicht in beweging te brengen, de krachtbron zelf is veel krachtiger dan de achtpitter uit de GT en GT-S. Het vermogen ligt 60 pk hoger, wat het totaal op 570 pk brengt.

GT R plus

Met de GT R heeft Mercedes-AMG het leveringsprogramma van de GT nog niet compleet. In een veel later stadium zal de fabrikant met een nog potentere uitmonstering komen.

Foto’s Wilco Blok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.