Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Porsche 911 veroorzaakt de minste problemen’

Hij is er weer: het jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek van JD Power. Wat is het betrouwbaarste automerk, en op welk auto-onderdeel ondervinden eigenaren de meeste problemen?

Het is een van de belangrijkste en bekendste betrouwbaarheidsonderzoeken binnen de autowereld, dat van het Amerikaanse JD Power. Het onderzoek (Vehicle Dependability Study) richt zich dus ook op de Amerikaanse markt, maar is voor ons Europeanen toch interessant. De reeds bekende methode wordt losgelaten op auto’s die drie jaar oud zijn, en dus is dit jaar 2019 aan de beurt. In totaal gaat het om de data van 29.487 Amerikaanse eigenaren van 2019-modellen.

Dit zijn de betrouwbaarste (tweedehands) elektrische auto’s

Kia is betrouwbaarste merk

Bovenaan die lijst met betrouwbaarste merken vinden we vaak auto’s van Aziatische makelij, en dat is dit jaar niet anders. Wel is er een ‘nieuwe’ winnaar. Kia voert namelijk de lijst aan, met een score van 145. Dat staat voor het aantal geregistreerde per 100 voertuigen. Dat kunnen allerlei soorten problemen zijn, van problemen met de klimaatcontrole tot het disfunctioneren van de aandrijflijn. Dit jaar heeft men voor het eerst ook gekeken naar problemen met rij-assistenten.

Kia Stinger

Buick (147) en Hyundai (148) maken de top 3 compleet, andere bekende hoogvliegers als Toyota (158) en Lexus (159) staan op plek 4 en 5. In de top 10 staat maar één Europees merk. Het gaat om Porsche, waarbij in het geval van 2019-modellen 162 problemen per 100 voertuigen zijn geregistreerd. De 911 is bovendien het model met het laagste aantal problemen van de studie. Het is de derde keer in vier jaar tijd dat de Duitse sportwagen die prijs pakt.

Volvo

Onderaan de lijst vinden we overigens ook bekende klanten, in de vorm van Land Rover (284), RAM (266) en Alfa Romeo (245). Opvallend is de positie van Volvo. Het kende met 256 problemen per 100 auto’s een vrij lage score.

Consumer Reports: Tesla, Cadillac en Volvo weinig betrouwbaar

volvo s60 x 3

Een belangrijk maar niet zo verrassend gegeven is het feit dat ‘massa-auto’s’ voor minder problemen zorgen dan premium-modellen. Laatstgenoemde modellen kenden in 2019 gemiddeld 204 problemen per 100 auto’s. Modellen die in grotere volumes worden gebouwd en verkocht, kenden 190 complicaties per 100 voertuigen. De reden daarvoor is natuurlijk dat premium-modellen worden volgestopt met een hoop technologie. Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat de bouwkwaliteit van volume-modellen flink is verbeterd, en ten opzichte van premium-auto’s maar weinig problemen veroorzaakt.

Problemen met infotainmentsysteem

Bovendien blijkt uit het onderzoek van JD Power dat infotainmentsystemen de meeste complicaties veroorzaken. Gemiddeld gaat het om 51,9 problemen per 100 auto’s. Dat is meer dan twee keer zoveel dan het aantal problemen dat in de daaropvolgende categorie wordt gemeld. Spraakassistenten, Android Auto en Apple CarPlay en Bluetooth-systemen veroorzaken de meeste problemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.