Mazda viert honderdste verjaardag met speciale edities

Mazda viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en dat laat het merk natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Het levert in 2020 onder andere een aantal speciale edities van zijn modellen.

Onder de naam ‘100th Anniversary Edition’ bouwt Mazda speciale edities van alle modellen uit zijn gamma. Die lanceert de autobouwer later dit jaar in Japan. Zeker is dat in ieder geval de CX-30 in deze speciale uitvoering ook naar Nederland komt. Die auto heeft uiteraard afwijkende details, met onder andere speciale wielnaafdoppen met het verjaardagslogo. Ook de vloermatten en hoofdsteunen bevatten die opdruk. De in ‘Snow Flake White Pearl’ gespoten koets bevat ook enkele emblemen.

Skyactiv-X 180

Deze CX-30 wordt in ons land enkel leverbaar met de Skyactiv-X 180 motor. Wel krijgt de klant de keuze tussen een handgeschakelde zesbak of zestraps automaat.

Alle verjaardagscadeautjes van Mazda weerspiegelen het karakter van de R360 Coupé, de eerste personenauto van de Japanse fabrikant. Die auto werd gelanceerd in 1960 en werd in thuisland Japan direct een succes, in zijn tweekleurige lak (wit met bordeauxkleurig dak).

Mazda R360

Mazda verkocht op de eerste dag 4500 auto’s en veroverde al snel een marktaandeel van 15% in Japan. De R360 was stijlvol, licht en betaalbaar. De kleine tweetakt motor (360 cc) had een vermogen van 16 pk, maar woog tegelijkertijd ook maar 380 kg. Daardoor was een topsnelheid van 90 km/h haalbaar.

Mazda R360

Nu eert Mazda die auto dus met een speciale ‘100th Anniversary Edition’. Maar die eerste personenauto werd pas in 1960 gelanceerd? Klopt, maar Mazda’s geschiedenis begon al in 1920. Toen produceerde het bedrijf (nog onder een andere naam) machines, kurk, lampen en ook al een aantal motorfietsen. Die activiteiten werden uitgebreid, maar door de Tweede Wereldoorlog werd de productie van een personenwagen gestaakt.

Prijs CX-30

De prijs en introductiedatum van de Mazda CX-30 100th Anniversary Edition maakt het merk in een later stadium bekend.