Autovisie
Autovisie Nieuws 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor liefhebbers Mazda MX-5 (en dus iedereen)

Iedereen houdt van de Mazda MX-5, maar de vraag is hoe lang we nog van het heerlijke recept van die compacte roadster kunnen genieten. Wat blijkt: we hoeven ons voor het komende decennium niet zo druk te maken.

Mazda deed deze week diens elektroplannen uit de doeken en is van plan om flink te elektrificeren. Niet alleen door plug-in hybrides, maar uiteraard staan er ook een paar volledig elektrische modellen op het programma. Wat gaat er dan met de MX-5 gebeuren?

Icoon

Die heerlijke roadster zal blijven bestaan, zo liet Joachim Kunz, ontwikkelingsbaas bij Mazda Europe, weten aan Autocar. Het model staat helemaal af van de geëlektrificeerde en volledig elektrische modellen die onder de Mazda-vlag zullen verschijnen.

mazda-mx5-2

“Het is ons icoon en wordt altijd speciaal behandeld. Op dit moment lijkt het erop dat we de auto voor altijd zullen houden, in deze afmetingen, volgens dit concept en met een verbrandingsmotor”, zo is Kunz stellig. “Natuurlijk, er komt een moment dat we ‘m moeten elektrificeren, maar we willen het pure karakter behouden.”

Hoofdkantoor

Daarbij moet wel worden gezegd dat de Europese afdeling waar Kunz deel van uitmaakt, niet zo veel invloed heeft op de MX-5. Dat is namelijk ‘de baby van het hoofdkantoor’ in Japan, stelt Kunz. Dat is juist goed nieuws, want in het thuisland is men vastberaden om de karakteristieken van de compacte tweezitter te behouden.

Foto: Jérôme Wassenaar

Meer goed nieuws zit ‘m in de levenscyclus van de auto. Waar veel modellen vaak zo’n zeven jaar meegaan, is het voor de MX-5 geen probleem als een modelgeneratie tien jaar dienstdoet. Historisch gezien is dat niet helemaal gelukt. De NA-generatie deed 8 jaar mee, de NB hield het 7 jaar vol. De grotere NC-generatie stond 8 jaar op het toneel, waarna Mazda in 2014 de huidige ND-generatie met de wereld deelde.

Nieuwe Mazda MX-5

Dat zou betekenen dat we rond het jaar 2024 een volledig nieuwe generatie MX-5 zien. Daarbij bestaat de kans natuurlijk dat er enige vorm van elektrificatie aan het model wordt toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van een mild hybrid-systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.