Autovisie
Autovisie Nieuws 22 apr 2019

Mazda kan zelfstandig bestaan

Mazda is en blijft een onafhankelijke fabrikant. Dat zegt Akira Marumoto. Volgens de topman van het Japanse merk kan Mazda als zelfstandige autobouwer overleven.

Mazda productieP1J15633l

Marumoto zegt geen allianties met andere autoconcerns aan te gaan, maar staat wel open voor samenwerkingsverbanden. Op een voorwaarde overigens, voor de autobouwer moet er een win-win-situatie zijn.

Samenwerkingsverbanden

Mazda heeft momenteel van die strategische partners, zoals Suzuki, Toyota, Fiat en Isuzu. Met Toyota werkt het bedrijf samen op het gebied van aandrijflijnen. Van Suzuki worden stadsauto’s betrokken voor de Japanse markt en met Isuzu wordt gewerkt aan de toekomstige pick-up. Voor Fiat maakt Mazda de 124 Spider, die een MX-5 met hertekend plaatwerk, andere motor en onderstelafstelling is.

Mazda productie P1J15638l

Alliantie

Tot enkele jaren geleden had Mazda een alliantie met Ford en deelden de twee ontwikkelingskosten, productielocaties en modellen. Sinds de scheiding heeft Mazda een eigen architectuur (SkyActiv) ontwikkeld, eigen motorenlijn (viercilinders) en designtaal (Kodo). Deze zomer zal de fabrikant zijn eerste elektro-auto presenteren, die optioneel van een rotatiemotor als range-extender kan worden voorzien.

Lees meer over Mazda in Autovisie 9, die donderdag 25 april in de winkel ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.