Autovisie
Autovisie Nieuws 19 feb 2016

Maserati Levante richt vizier op Cayenne

Daar is hij dan, de Maserati Levante, de allereerste SUV van het merk. En hij komt sneller dan gedacht: deze lente kun je al naar de showroom voor de auto.

Maserati Levante volledig vrijgegeven

Waar we eerder vandaag nog alleen de teaser konden laten zien, geeft Maserati nu alle afbeeldingen en de eerste gegevens van de SUV vrij. De Levante krijgt standaard vierwielaandrijving en een achttraps automaat. De demping is altijd elektronisch instelbaar en luchtvering is standaard. De Levante verschilt duidelijk van de Kubang Concept waar hij op gebaseerd is. Zo is de achterkant strakker vormgegeven, maar lijkt hij tegelijkertijd weer sterk op dat van zijn grootste concurrent.

Cayenne

De Maserati Levante moet het komende lente op gaan nemen tegen de Porsche Cayenne. Ook het motorenaanbod, waar Maserati nu nog over zwijgt, zal grotendeels overeenkomen. Instappen doe je in een 275 pk sterke diesel, die we al kennen uit de Ghibli, en via geblazen zescilinder benzinemotoren loopt het gamma door tot een 580 pk sterke V8 turbomotor. Juist, 10 pk sterker dan de Cayenne Turbo S. De prijzen beginnen naar verwachting bij zo’n 90.000 euro en lopen op tot 0ngeveer 200.000 euro.

SUV’s

Met de Levante maakt Maserati zijn intrede in het SUV-segment. Het merk heeft al aangegeven de klasse niet te betreden met een kleinere SUV, aangezien zustermerk Alfa Romeo dat deel van het segment naar zich toe zal proberen te trekken. De vraag naar luxe SUV’s zal echter fors groeien de komende jaren. Met nieuwe spelers als Lamborghini, Aston Martin, Maybach en Rolls-Royce erbij zal volgens analist IHS Automotive in 2018 op jaarbasis 1,4 miljoen premium en luxury SUV’s worden verkocht, een toename van meer dan 40% ten opzichte van 2008.

Over dezelfde tien jaar verdrievoudigt de overall-verkoop van SUV’s tot meer dan 25 miljoen eenheden. De 37.000 SUV’s van Maserati is een schijntje van waar de markt om vraagt. De Italianen hopen ongeveer 40% van de afzet in de Verenigde Staten te realiseren.

In Turijn rollen de eerste exemplaren inmiddels van de band. Komend jaar moeten dat er 37.000 zijn, waarmee de Levante ongeveer 50% van de jaarproductie van het legendarische merk opeist. Voor dit jaar ligt de verkoopverwachting fors lager, maar de Levante zal dan ook in eerste instantie alleen in Europa in de verkoop komen.

Genève

Maserati neemt de Levante mee naar Genève over twee weken, waar hij officieel onthuld zal worden. Dan verwachten we ook de specificaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.