Autovisie
Autovisie Nieuws 28 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

DeLorean DMC-12 komt terug (uit de toekomst)

De DeLorean DMC-12 is een van de meest iconische filmauto’s aller tijden. In de Back To The Future-filmreeks bouwde Dr. Emmett Brown de sportwagen om tot een tijdmachine en maakte samen met Marty McFly (gespeeld door Michael J. Fox) diverse decennia onveilig. De auto had helaas eenzelfde carrièreverloop als zoveel Hollywoodsterren: kort, onstuimig en met een roemloze aftocht.

Een Texaanse restaurateur van DeLoreans gaat terug in de tijd en blaast de DMC-12, vierendertig jaar na diens ondergang, nieuw leven in. Er zullen zeker driehonderd replica’s van het jaren tachtig-rekwisiet worden gemaakt. Dat de wederopstanding tot stand kan komen, is mede te danken aan een nieuwe Amerikaanse wet. Deze maakt het voor kleine autofabrikanten mogelijk om replica’s te maken van modellen die minstens vijfentwintig jaar oud. Ze hoeven in dat geval niet aan de strenge eisen (op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid) te voldoen waar grote producenten wel aan moeten voldoen. De ‘nieuwe’ DeLorean gaat medio 2017 in de verkoop en zal rond de 100.000 dollar (bijna 92.000 euro) gaan kosten. Niet goedkoop, zeker als je bedenkt dat je voor de helft van dat geld een originele DMC-12 kan aanschaffen.

”DeLorean kent een korte, maar bovenal heftige geschiedenis.”

DeLorean kent een korte, maar bovenal heftige geschiedenis. In 1981 werd het merk opgericht door John DeLorean, die daarvoor in het management van Pontiac zat. Een jaar en negenduizend auto’s later was DeLorean alweer bankroet. In dat ene jaar joeg directeur John DeLorean er miljoenen aan Brits overheidsgeld doorheen en werd hij beschuldigd van cocaïnehandel en het witwassen van dollars. Na de ondergang van DeLorean zou het nog drie jaar later duren voordat de DMC-12 zijn iconische status verwierf. In 1985 kropen de hoofdrolspelers van de filmklassieker Back to the Future achter het stuur.

Vorig jaar maakte Peter Hilhorst voor Autovisie een indringende reportage over de opkomst en ondergang van DeLorean.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.