Autovisie
Autovisie Nieuws 6 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Lotus brengt wéér Classic Heritage Editions

Lotus laat oude racetijden herleven met een nieuwe serie special editions van de Elise. De reeks heet Classic Heritage Editions en bestaat uit vier types die allemaal in een specifieke klassieke Formule 1-kleurstelling zijn uitgevoerd.

Het idee is niet nieuw. Lotus legde in het verleden al vaker een optische link met de klassieke Formule 1-bolides uit de eigen stal door de karakteristieke kleurstelling op een van zijn straatversies te introduceren. Vaak was het de Elise die de specifieke aankleding kreeg, zoals een Type 99T-gele (Camel) en de Type 49-wit/rode (Gold Leaf), maar ook bijvoorbeeld de Evora in John Player Special-uitvoering. Zoals Lotus het destijds deed, zo doet de Engelse sportwagenfabrikant het dit maal niet. Het kunstje is opnieuw uitgevonden.

Classic Heritage Editions bestaat uit vier smaken

De Classic Heritage Editions is er in vier smaken. Elk van de beschikbare kleurstellingen brengt een ode aan de rijke racehistorie van het merk. In willekeurige volgorde zijn de beschikbare trims:

  • zwart met goud,
  • rood wit met goud,
  • blauw, rood met zilver en
  • blauw met wit

Verwijzingen naar klassieke Lotus Formule 1-wagens

De zwart/gouden uitvoering verwijst naar de Lotus Type 72D waarin coureur Emerson Fittipaldi vijf overwinningen boekte tijdens het Formule 1-seizoen in 1972. Uit een eerdere periode dateert de rood, wit en gouden kleurstelling. Kenners weten dat het hier de Type 49B van Graham Hill uit 1968 betreft. Voor de blauw, rood en zilverkleur dient de Lotus Type 81 uit 1980 ter inspiratie. In die Formule 1-bolide reden Nigel Mansell, Elio de Angelis en Mario Andretti. De laatste kleurstelling binnen de Classic Heritage Editions is een bijzondere. De in blauw met wit uitgevoerde Elise is een ode aan de Type 18, zoals die in 1960 op de circuits was te vinden. Dat model was de eerste Lotus die op pole position voor een Grand Prix-race stond. En de race werd eveneens winnend afgesloten, waardoor een racewagen van Lotus -weliswaar in handen van Rob Walker Racing Team- met Sir Stirling Moss aan het stuur voor het eerst een F1-race won. Het was de GP van Monaco 1960.

Rood alcantara

Als basis voor de Elise Classic Heritage Editions dient de Sport 220, waarmee hij alles behalve de lak deelt. De uitrusting is echter aangevuld met zaken als een DAB-digitale radio met vier speakers, airconditioning, cruise control, lichtgewicht gesmede wielen en zwarte vloermatten. Exclusief voor het blauw/witte exemplaar is de rode stoelbekleding. De zetels zijn bekleed met alcantara.

100 maal Classic Heritage Editions

Lotus vervaardigt slechts 100 exemplaren van de Classic Heritage Editions. Allemaal krijgen ze een individueel productienummer. De prijs van de auto is nog niet bekend. Lotus hanteert een prijs voor de vier verschillende uitvoeringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.