Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 16 mrt 2020

Lotus brengt nieuw V6-hybridemodel ‘Esprit’ op de markt

12 jaar. Zo lang is het geleden sinds Lotus een nieuw serieproductiemodel op de markt heeft gebracht. Volgend jaar wordt er naar alle verwachting een nieuw model getoond, dat een hybride-aandrijflijn gaat krijgen.

Het ontwerp zal sterk op dat van de recent getoonde Evija lijken, en het nieuwe model krijgt een zelfde invulling als de oude Esprit. Dat legendarische model schitterde overigens nog in deze Peters Proefrit!

Bruikbaarheid

Bij de meeste modellen van Lotus ontbrak het nog wel eens aan ruimte en bruikbaarheid. Toentertijd was de Esprit de oplossing. Een grotere Lotus (formaatje Ferrari), die meer een GT was dan een pure sportauto. De auto was luxer aangekleed, zwaarder en comfortabeler dan bijvoorbeeld een Elise. Het nieuwe model van Lotus moet opnieuw een betere dagelijkse bruikbaarheid en verfijning hebben ten opzichte van de huidige modellen.

Maar de auto moet tegelijkertijd niets inleveren op rijplezier. De auto, waarvan nog niet bekend is of hij Esprit gaat heten of een andere naam krijgt, moet de kloof dichten tussen de huidige en toekomstige line-up van Lotus. De toekomstige modellen van Lotus krijgen overigens ook een volledig nieuwe architectuur, maar het aankomende V6-hybridemodel staat nog op een aangepaste variant van het aluminium platform van de Evora. Het model komt echter boven de Evora te staan in de line-up.

Lotus Esprit
De Lotus Esprit Concept.

Hybride

Onze collega’s van Autocar hebben vernomen dat het nieuwe model een hybride-aandrijflijn krijgt, te weten met een V6 benzinemotor. Die motor zou gerelateerd zijn aan de Toyota-aandrijflijn, en dus waarschijnlijk ook aan die van BMW. Want de laatste zescilinder van Toyota (in de Supra) is een BMW-motor. Lotus zelf heeft hierbij een nieuw hybride systeem ontwikkeld om het geheel aan te vullen.

Over het vermogen is nog niks bekend, maar de auto zal hoogstwaarschijnlijk meer vermogen krijgen dan de huidige Evora 410, die 404 pk levert. Ondanks de hybride-aandrijflijn zal het ook een lichte auto worden. De beroemde uitspraak van oprichter Colin Chapman ‘maak het simpel en maak het lichter’ is tenslotte al jaren de filosofie van de Britse fabrikant. De auto wordt een ‘ruime tweezitter met voldoende opbergruimte.’ Meer informatie zal snel volgen, aangezien de auto volgend jaar al in productie moet gaan.

Lotus Esprit V8
De Esprit bestaat in 2021 alweer 45 jaar.

Hulp

Lotus is geen grote fabrikant, en met deze toekomstige plannen is alle hulp welkom. Zo is de nieuwe eigenaar van Lotus, Geely, bereid om financiële ondersteuning te bieden. Daarnaast heeft Lotus voldoende informatie tot zijn beschikking van zusterbedrijf Volvo, dat ook eigendom van Geely is. Lotus heeft de kennis van Volvo onder andere gebruikt op gebied van elektromotoren, om een eigen hybride aandrijflijn te kunnen ontwikkelen. Naast het geld biedt Geely ook nieuwe ontwerp-, engineering- en productiemogelijkheden voor Lotus. Zo willen de Britten het hoofdkantoor gaan uitbreiden om de productiecapaciteit van 1500 auto’s naar 5000 auto’s per jaar op te kunnen schroeven.