Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland in lockdown: dit moet je als autobezitter weten

Nederland is vanaf vanochtend weer in een stevige lockdown. Dit moet je allemaal weten als autobezitter.

Zoals je waarschijnlijk hebt vernomen, zijn alle niet-essentiële winkels vanaf vandaag gesloten. Dat duurt tot minstens 14 januari. Maar wat zijn de regels voor wat betreft het bezoeken van autogarages en -showrooms. Hieronder lees je de maatregelen die voor de autosector gelden.

Blijven garages open?

Essentiële winkels blijven dus wel open, tot maximaal 20:00 uur. Daar vallen ook locaties voor reparaties en onderhoud van voertuigen onder, zo meldt Rai Vereniging vandaag. Het betekent dus dat die locaties geopend blijven en dat de normale werkzaamheden kunnen worden voortgezet. Ook de diensten die de RDW uitvoert, zoals registraties en APK-keuringen, kunnen doorgaan.

‘Relatief meer verkeersdoden tijdens lockdown in 2020’

De showrooms zijn wél gesloten. Grenst een werkplaats dus aan een showroom, dan is die ruimte toch niet toegankelijk voor klanten. Ook verkoop op afspraak is niet mogelijk. Kun je dan helemaal geen auto meer kopen? Jawel, want het afleveren van auto’s op een openbare locatie, eigen terrein of aan huis is wel toegestaan. Het is ook mogelijk om een proefrit te plannen, vanaf een eigen terrein of openbare locatie.

Click en collect

Ook blijft het toegestaan om onderdelen bij garages te kopen. Die moeten dan wel eerst online besteld worden, zodat ze daarna bij een balie afgehaald kunnen worden. De verkoop verloopt dus middels een zogenaamd click en collect-systeem. In de vorige lockdown was het niet toegestaan om binnen drie uur na bestelling je spullen op te halen op locatie. Zo’n tijdslimiet geldt ditmaal niet.

Rai Vereniging meldt overigens dat het nog niet alle details van de maatregelen met zekerheid scherp heeft. De komende dagen zal er steeds meer duidelijkheid komen over alle details van deze nieuwe lockdown. Die meldt de organisatie dan op diens website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.