Autovisie
Autovisie Nieuws 13 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Lister Le Mans: XJS met petje achterstevoren

Toegegeven, deze Lister ziet eruit alsof iemand een Jaguar XJS op hoge snelheid door een Halfords-filiaal heeft gejaagd. Toch is de 7.0 Le Mans Coupé zoveel meer dan een herencoupé in een Aussie-trainingspak. 

Lister Jaguar XJS 7.0 Le Mans Coupé

Hij heeft namelijk ook een boksbeugel in de hand. Voorin zoemt niet langer de 304 pk sterke 6,0 liter V12 uit de Jaguar XJS, maar een tot 7,0 liter uitgeboord exemplaar met twee superchargers. Het resultaat is een vermogen van 604 pk (!), dat via een handgeschakelde zesversnellingsbak van Getrag naar de achterwielen wordt geleid en goed is voor een topsnelheid van ruim 320 km/h.

Het Britse Classic Cars Magazine testte deze Lister Le Mans Coupé (kenteken GII CAT) in januari 2015 en schreef: “Zeg hallo tegen de meest boosaardige en beestachtige Jaguar op de planeet – zelfs de XJ220 kan niet tippen aan zijn brute kracht. Bij 3.000 toeren beginnen de twee superchargers op volle sterkte mee te blazen, duikt de achterkant in de veren, komt de neus omhoog en word je naar voren gesmeten door het koppel dat meteen vrijkomt met een felheid die zijn weerga niet kent.”

Lister – een Engelse autobouwer met een achtergrond in de racerij – leverde dan ook geen half werk. Naast de toevoeging van twee superchargers en het vergroten van de cilinderinhoud paste het bedrijf uit Cambridge het motormanagement aan, de cilinderkoppen, de kleppen en de krukas. Daarbij werd de Jaguar-twaalfpitter voorzien van andere injectoren en gasklephuizen, een gemodificeerd oliesysteem, betere lagers, een drijfstang van Cosworth en gesmede zuigers.

“Zeg hallo tegen de meest boosaardige Jaguar op de planeet”

Onder de danig uitgebouwde carrosserie van de Le Mans Coupé ging een herzien onderstel schuil, met op alle hoeken krachtigere remmen van AP Racing. Het meest curieuze element van de Lister is te vinden aan de achterkant. Daar overbrugt een spoiler de ruimte tussen de centimeters opgekrikte XJS-achterlichten. De ‘jakker-Jaguar’ (vrij naar Tom Poes en de Jakker Jekker) ademt uit door vier pijpjes, die links en rechts uit de dik aangezette bumper steken.

Volgens de Lister-archieven is de 7.0 Le Mans Coupé die bij Silverstone Auctions wordt geveild één van slechts vijfentwintig geproduceerde exemplaren. De donkerblauwe supersporter – met chassisnummer 081LJ – kwam in 1990 tot leven als een standaard Jaguar XJS en werd twee jaar later getransformeerd tot het monster dat hij nu is.

Alle facturen van de operatie zijn aanwezig. En die laten zien dat de complete conversie in 1992 ruim 77.000 pond heeft gekost (gecorrigeerd voor inflatie en omgerekend is dat meer dan 187.000 euro). Als de GII CAT in het weekeinde van 21 en 22 februari tijdens de Race Retro Classic Car Sale in Coventry onder de hamer gaat, moet hij tussen de 51.000 en 57.000 euro opbrengen.

Fotocredit: Silverstone Auctions

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.