Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Limousines John F. Kennedy onder de hamer

Twee Lincoln-limousines van John F. Kennedy gaan onder de hamer. Een van deze limousines is op de dag van de aanslag gebruikt om Kennedy, zijn vrouw en the gouverneur van Texas te vervoeren.

De Lincoln heeft de Kennedy’s naar Hotel Taxes Ballroom gereden, waar Kennedy zijn laatste toespraak deed. Vervolgens bracht de limousine de Kennedys naar Carswell Air Force Base waar ze aan boord gingen van een vliegtuig richting Dallas.

Limo One

De witte Lincoln Continental cabriolet droeg de naam ‘Limo One’ en is nooit van de Kennedy’s zelf geweest. Het witte huis leende de cabriolet van een dealer in Fort Worth, een stad in Texas. Na de dood van Kennedy werd de lak gerestaureerd en de motor vervangen. Het felrode interieur is voor het grootste gedeelte origineel gebleven. Limo One werd eerder verkocht, in 2013 werd er $318.000 voor betaald. Nu is waarde voor de komende veiling tussen de $300.000 en $500.000 geschat.

Lincoln Continental convertible
Lincoln Continental convertible

Persoonlijk gebruik

De andere Lincoln is een limousine uit 1960, een Lincoln Continental Mark V Executive Limousine. Deze gebruikte de Kennedy’s voor persoonlijke reizen in Washington D.C. De Mark V is uitgerust met kogelwerende deuren en een scherm tussen de chauffeur en de passagier, om toch met de bestuurder te kunnen praten is de Licoln uitgerust met een intercomtelefoon op de achterbank.

De Lincoln was eigendom van Ford, het Witte Huis betaalde slechts $500 als leasebedrag per jaar. In maart 1964 werd de auto aan James C. Walsh, een bekende van John F. Kennedy, verkocht. Hij bevestigde dat de president de auto voor persoonlijke doeleinden gebruikte. De Lincoln is gerestaureerd, maar het interieur is nog origineel. De geschatte waarde ligt tussen de $200.000 en $300.000.

Lincoln Continental Mark V Executive Limousine
Lincoln Continental Mark V Executive Limousine

De veiling van deze bijzondere limousines zal plaatsvinden op 14 oktober tijdens Bonhams’ live/online American Presidential Experience Auction in New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.