Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Lexus kiest ook voor digitale zijspiegels op Europese ES

Er is een aantal fabrikanten dat op sommige modellen de conventionele zijspiegels hebben vervangen voor digitale exemplaren. Lexus is er daar vanaf deze zomer eentje van in Europa.

Vanaf aankomende zomer levert Lexus de ES 300h namelijk met digitale buitenspiegels, onder de noemer Digital Side-View Monitors. In Japan introduceerde Lexus deze in 2018 al, nu is ook Europa aan de beurt. De nieuwe technologie is op de autosalon van Genève met eigen ogen te ontdekken. De digitale buitenspiegels op de ES zijn overigens optioneel. Prijzen zijn nog niet bekend.

Heaters

In de compacte units is een camera gemonteerd, de beelden daarvan verschijnen realtime op twee high-res 5-inch displays op de hoeken van het dashboard. Uiteraard zit er in dat scherm ook een sensor voor de dode hoek gemonteerd. In het geval van vocht, condens of ijs bevatten de units ook ingebouwde heaters. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de camera’s van de ES niet worden verblind door felle koplampen in donkere omstandigheden.

Lexus ES

Wanneer de bestuurder de richtingaanwijzers inschakelt of de achteruitrijversnelling selecteert, zorgen de digitale spiegels op de Lexus voor een breder zicht op de ruimtes naast en achter de auto. Deze ‘extended view’ is ook handmatig in of uit te schakelen. Referentielijnen maken het inparkeren nog makkelijker, zoals we ook gewend zijn in bijvoorbeeld achteruitrijcamera’s.

E-tron

Deze digitale spiegels zijn natuurlijk niet nieuw voor de autowereld, hoewel Lexus er dus wel redelijk vroeg bij was in 2018. Ook de Audi E-tron heeft vergelijkbare techniek aan boord. Tijdens onze eerste testritten was dat zeker wennen, omdat de ogen in het geval van onverwachte situaties in eerste instantie naar de vertrouwde plek gaan.

Al in 2001 presenteerde Volkswagen de XL1, een auto die zo zuinig mogelijk moest zijn. Dat verbruik van 1 op 100 (!) werd onder andere gerealiseerd door het ontbreken van traditionele zijspiegels. Ook de XL1 maakte gebruik van kleine schermen in de deuren van de auto. De digitale zijspiegels in de Lexus ES en Audi E-tron zorgen ook voor een reductie in het brandstofverbruik en het windgeluid.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.