Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Leeftijdsdiscriminatie bij verzekeraars? ‘Senior niet in dikke bak’

Mogen ouderen niet meer in grote auto’s rijden? Eisso Visser (81) merkte tot zijn verbazing dat hij bij de Duitse verzekeraar Allianz wel een autoverzekering voor een kleine auto met een vermogen tot 100 KW kon afsluiten. Voor zijn Volvo S80 met 170 KW lukte het echter niet.

“Ik snap er niets van, ik rij al 32 jaar in dit soort auto’s”, zegt hij vol ongeloof tegen De Telegraaf.

Verzekeraars weigeren ouderen

Allianz is niet de enige verzekeraar die ouderen weigert. Wanneer voor Visser in plaats van geboortejaar 1939 geboortejaar 1979 wordt ingevuld bij vergelijkingssite Independer, krijgt hij vijf opties meer om uit te kiezen. Ook SNS, Aegon, de Goudse en Klaverblad willen een auto wel verzekeren als die van een veertiger is, maar niet van een tachtiger.

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie aan de krant weten dat er inderdaad verzekeraars zijn die leeftijdsgrenzen hanteren voor nieuwe klanten. “Er blijven gelukkig ook altijd verzekeraars over die dat niet doen. Dus er is voldoende keuze.” Uiteindelijk vond Visser wel een verzekering voor zijn auto. Allianz was ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor een reactie.

Consumentenbond is verbaasd

Verzekeraars gebruiken data om risico’s in te schatten en premies vast te stellen. Leeftijd is een van de criteria die gebruikt wordt. De Consumentenbond kent het argument dat een oudere autorijder alleen nog lichtere auto’s zouden kunnen verzekeren niet. Een woordvoerder laat weten dat „leeftijdsdiscriminatie, zowel van jonge als oudere rijders, wel voorkomt.” De organisatie kaart dit regelmatig aan. Het ministerie heeft echter het standpunt dat het niet erg is zolang een bestuurder nog bij andere verzekeraars terecht kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.