Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 24 okt 2019

Land Rover Defender SVR krijgt BMW V8

De eerste vrucht van de samenwerking tussen BMW en Jaguar Land Rover lijkt een nieuwe Land Rover Defender SVR te zijn. BMW levert hiervoor de bekende 4,4-liter V8 die het merk in bijvoorbeeld de M8 legt.

Land Rover Defender 2020

 

Land Rover Jaguar en BMW zijn dit jaar langzaam maar zeker naar elkaar toegegroeid. Beide merken zagen het wel zitten om met elkaar te werken. BMW zou voornamelijk elektrische aandrijflijnen samen met het Britse merk gaan ontwerpen. Hoe dat precies ging werken, was nog onduidelijk. Maar nu blijkt dat er ook een motorendeal is gesloten. Autoexpress laat namelijk weten dat de Land Rover Defender SVR, die binnen 18 maanden op de markt komt, BMW’s 4,4-liter V8 onder de kap heeft.

Special Vehicle Operations

De BMW V8 vervangt de oude Ford V8, die hoognodig aan vervanging toe was. In de hete Defender produceert het motorblok minimaal 500 pk. Iets wat ook wel nodig is, want hij moet de concurrentie aangaan met de machtige 544 pk sterke Mercedes-AMG G 63. Volgens de Britse website heeft Land Rover al een prototype van de Defender SVR en zijn ze dat druk aan het testen. Het grootste gedeelte van de ontwikkeling zou in handen van de SVO-tak (Special Vehicle Operations) van JLR zijn.

Volgens diezelfde bron is het vrij simpel om het stijve onderstel van de Land Rover Defender sportief te maken. Luchtvering wordt standaard op de SVR en dat maakt gelijk een strakke ‘track-mode’ mogelijk. Deze laatste optie komt naast de nieuwe Terrain Response 2-modus te staan, waarmee de auto zijn off-road-kunsten kan blijven vertonen. Vierwielaandrijving en een achttraps automaat worden ook standaard op het sportmodel.

Jaguar F-Type

Of de 90 én de 110 beide onder handen genomen worden door SVO, is nog niet duidelijk. De 90 lijkt een perfecte kandidaat voor de uitmonstering, maar de 110 kan zich beter meten met concurrenten als de eerder genoemde G63. Overigens is de Defender niet de enige die voorzien wordt van de BMW V8. Ook andere topmodellen van Jaguar, Range Rover en Land Rover krijgen het Duitse motorblok toebedeeld. Denk hierbij aan de Jaguar F-Type en de Range Rover Sport.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.