Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Lamborghini trekt doek van een auto die we eigenlijk al kennen

Lamborghini kondigde vorige week aan dat het zijn fabrieken zou openen en bovendien een nieuw model zou tonen. Dat laatste is helaas niet helemaal geworden wat we hadden gehoopt.

Geen volgende versie van de Estoque, geen Huracán Supperleggera en niet eens een productieversie van de SC18. Drie modellen waarvan we hadden gehoopt dat Lamborghini ze vandaag zou presenteren, hoewel we die eerstgenoemde, vierdeurs coupé eigenlijk al hadden doorgestreept. Toen de Italianen vorige week aankondigden met een nieuw model te komen, begonnen we al hevig te speculeren over een extreme auto voor op het circuit. Maar nee, vandaag trekt Lamborghini het doek van een auto die we eigenlijk al kenden.

Lamborghini Huracán Evo RWD Spyder

Evo RWD

Het gaat namelijk om de Huracán Evo RWD Spyder. Een hele mond vol, maar het is niet meer dan een open variant van de auto die Lamborghini onlangs nog presenteerde: een achterwielaangedreven Huracán. En hoewel we die Evo bij Autovisie een waanzinnige auto vinden, is dat toch een beetje teleurstellend nieuws. We hadden iets compleet nieuws verwacht.

Desalniettemin maakt dat de nieuwste Lambo niet minder indrukwekkend. Begin dit jaar presenteerde de Italiaanse sportwagenfabrikant al de RWD-versie van de Huracán Evo. Een versie waarbij al het vermogen naar de achterwielen gaat, dus. De ‘reguliere’ Huracán Evo heeft vierwielaandrijving, een van de redenen waarom die supercar tijdens de jaarlijkse Autovisie Supertest in 2019 aan het langste eind trok op een nat TT Circuit.

P-TCS

De Evo RWD heeft iets minder vermogen (610 vs. 640 pk) en koppel (560 vs. 600 Nm) dan de achterwielaandrijver. Wel heeft hij het voor de RWD unieke Performance Traction Control System (P-TCS). Waar een normale tractiecontrole in een bocht wacht totdat de auto tractie heeft en tot dat moment het koppel afknijpt, zorgt dit systeem in een bocht of op momenten met weinig tot geen grip en tractie voor een geleidelijk koppel afgifte. Lamborghini claimt daardoor meer rijplezier en betere tractie bij het uitkomen van een bocht. Door de achterwielaandrijving is de auto 33 kilo lichter dan de reguliere Evo, maar doet hij er wel 0,4 seconden langer over de sprint naar de 100 km/h (3,3 s). Optisch verschilt ook het aero-pakket iets van de ‘reguliere’ Huracán Evo: deze RWD heeft een nieuwe diffuser en splitter met grotere luchtinlaten.

Video Lamborghini Huracán Evo

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Nu presenteren de Italianen dus ook de versie met een lichtgewicht softtop, die in het Lambo-woordenboek als Spyder wordt aangeduid. De specificaties van de heerlijke 5,2-liter V10 zijn gelijk aan die van de gesloten versie, maar deze Spyder doet er wel 0,2 seconden langer over om naar de 100 km/h te sprinten. De topsnelheid van deze versie is bijna gelijk aan dat van het gesloten model: 324 tegenover 325 km/h.

Langzaam

De softtop van deze achterwielaangedreven Evo kun je met een druk op de knop openen en sluiten, maar op dat specifieke punt is deze Lambo verre van snel. Onlangs presenteerde Aston Martin namelijk de Vantage Roadster, die zijn dak binnen 6,8 tellen opent en sluit. De nieuwste Lamborghini doet daar maar liefst 17 volle seconden over!

Hot lap Lamborghini Huracán Evo op TT Circuit Assen

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.