Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 15 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Lamborghini ‘bijna uitverkocht’ na onverwachte verkoopstijging

Sla nu nog snel je slag als je een Lamborghini wil kopen, want volgens de CEO van de Italiaanse supercarbouwer zijn hun auto’s ‘bijna uitverkocht’. De dealers hebben dusdanig goede zaken gedaan in het eerste kwartaal, dat het bijna tien maanden aan productiecapaciteit uit de fabriek zag rollen.

Na een dip vanwege de coronapandemie wordt er weer volop geld uitgegeven. Dat merken ze bij Lamborghini ook. Het aantal afleveringen steeg met bijna 25 procent in het eerste kwartaal van 2021. Dat komt neer op bijna tien maanden van de normale productiecapaciteit.

De CEO van Lamborghini, Stephan Winkelmann, bracht het nieuws tijdens de Milaan Monza Motor Show in Italië. “Ondanks een shutdown van twee maanden door corona was 2020 het op-een-na beste jaar voor Lamborghini”, vertelt Winkelmann aan Bloomberg. Volgens hem staat Lamborghini een nog grotere groei te wachten. In 2020 leverde Lamborghini 7.430 auto’s af, slechts een kleine 800 stuks minder dan in het volledige productiejaar 2019.

Stephan Winkelmann

Elektrificatie geen prioriteit voor Lamborghini

Lamborghini slaat net als Ferrari een weg in waarvan eerst gedacht werd dat het nooit zou gebeuren. Het merk zal met een elektrische supercar komen, al moet dat nog even wachten. Het model heeft volgens Winkelmann ook niet de hoogste prioriteit. “We willen niet ten koste van alles de eerste zijn die deze stap zet”, vertelt de Lamborghini-CEO. “We moeten het juiste moment van elektrificatie kiezen, wanneer wij denken dat de markt er klaar voor is en we denken dat we de besten kunnen zijn.”

Lamborghini investeert ruim 1,5 miljard euro om tegen 2024 een plug-in hybrideversie van al haar modellen aan te bieden. In de tweede helft van dit decennium moet dan toch echt de eerste elektrische supercar met de bekende stier op de neus verschijnen. Dat is een omslag van 180 graden ten opzichte van eerder dit jaar, toen het merk nog benadrukte niets te voelen voor auto’s met een elektrische aandrijflijn.

Overnamestrijd

Er is de laatste tijd nogal wat te doen om Lamborghini. Het merk, dat tot de Volkswagen Groep behoort, zit in het vizier van het Zwitserse Quantum Group, dat het Italiaanse merk graag van Volkswagen loswrikt. Het investeringsbedrijf heeft een bod van 7,5 miljard euro uitgebracht, maar kreeg de Italiaanse Audi-dochter ‘nee’ als antwoord. Lamborghini stond niet te koop, lieten ze in een korte verklaring weten.

Lamborghini

Later bood Quantum Group nog meer aan om het merk over te nemen. Het bedrijf zou volgens AutoNews bereid zijn om nóg één of twéé miljard bij te leggen. Dat zou de kosten van investeringen dekken en het behoud van het personeel en de locaties van Lamborghini moeten garanderen. “Natuurlijk staat ons bod nog steeds”, vertelt Rea Stark, een ondernemer verbonden aan Quantum Group. “We hebben tenslotte onze beslissing voor Lamborghini en het bijgevoegde aanbod en concept zorgvuldig afgewogen en overwogen.” Stark geeft daarnaast aan dat hij bereid is om te onderhandelen over het aanbod. Het kan daarbij gaan om investeringen, garanties of het bod in het algemeen.

De potentiële koper zou ook wat plannen op elektrisch gebied hebben. Zo willen ze ‘consequent nieuwe en schone aandrijflijnen implementeren’ en ook technologie voor autonoom rijden ontwikkelen. Verder staan ook ‘groene materialen, waaronder synthetische brandstoffen en waterstof’ op de agenda. Quantum Group wil verder volumes gaan opschalen en ziet de overname als een ‘EV-oplossing’ voor Lamborghini. Voorlopig is het verhoogde bod nog niet geaccepteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.