Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 31 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Laatste Volvo XC60 in België gebouwd

Een historische dag voor de Volvo-fabriek te Gent. Vandaag rolt daar de allerlaatste XC60 van de band, waarmee het doek valt voor de eerste generatie. De productie van de nieuwste XC60 is reeds van start gegaan, maar die editie wordt in Zweden geproduceerd.

Volvo XC60
Volvo XC60

Enkele maanden geleden was het nog groot feest in de fabriek in het Belgische Gent. De Zweedse autobouwer produceerde de éénmiljoenste XC60 en die in Classic Blue gespoten auto -nota bene voor de Zweedse markt bestemd- zag in België het levenslicht. In totaal zijn er van de meer dan een miljoen vervaardigde stuks 951.890 eenheden bij onze zuiderburen gemaakt. In China verlieten rond de 100.000 stuks de productielijn, terwijl er enkele duizenden exemplaren in Maleisië zijn gebouwd.

Volvo XC60
Volvo XC60

Onbekend fenomeen

De XC60 was in totaal negen jaar in productie. De auto kwam in 2008 op de markt. Een deel van het management van Volvo stond in eerste instantie niet achter de ontwikkeling van een SUV. Het was toen een relatief onbekend fenomeen, maar dankzij het aanhoudende enthousiasme van de toenmalige Nederlandse productbaas Lex Kerssemaker, inmiddels baas van Volvo EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika), werd toch groen licht voor de XC60 gegeven. Het model is een groot succes geworden. Al vrij kort na de marktintroductie moest Volvo alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. Jarenlang stond de XC60 bovenaan de verkoopranglijst van het merk. In 2012 doorbrak de afzet van de SUV voor het eerst de 100.000 units.

Volvo XC60
Volvo XC60

40-reeks

De XC60 is voor de Belgische fabriek een groot verlies, maar het hoofdkantoor laat de Belgische faciliteit niet leegstromen. Volvo Gent wordt verantwoordelijk voor de bouw van de modellen op het zogeheten CMA-platform, die de aanduiding ‘40’ krijgen. Al vrij spoedig onthult Volvo de XC40. Later komen nog een S40 en een V40. Voor de productiestart van de 40-familie investeerde Volvo 200 miljoen euro in de Belgische fabriek. Hoeveel auto’s uit de 40-reeks Volvo uiteindelijk op jaarbasis verwacht te bouwen, is niet bekend.

Volvo Gent heeft sinds de opening al meer dan 6 miljoen auto’s geproduceerd, waaronder de 120, 144, S60, V60, C30, S40 en V50.

Volvo XC60 front 3/4 driving
Volvo XC60

 

Review Volvo XC60 II

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.