Autovisie
Autovisie Nieuws 1 feb 2021

Laatste Ford Mustang Bullitt gebouwd

Het was in 2018 dat de legendarische film Bullitt precies vijftig jaar bestond. Reden voor Ford om dat jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Er kwam een speciale editie, de Ford Mustang Bullitt.

Het was niet de eerste maal dat Ford stilstand bij de verjaardag van de Amerikaanse filmklassieker uit 1968. Exact tien jaar daarvoor deed Ford hetzelfde. En jaren daarvoor eveneens, al was er voor die allereerste keer geen specifieke reden. Het was in 2001 dat er voor de eerste maal een Ford Mustang Bullitt verscheen. In de 33 jaar ervoor keek Ford niet naar de film om, al was het spektakelstuk van de film de 10 minuten durende achtervolgingsscène met de Ford Mustang in de hoofdrol.

Bullitt-Burnout

Naar voorbeeld van de film

De in Highland Green gespoten Mustang Fastback werd ongekend populair door zijn onbedoelde hoofdrol in de film Bullitt. Bezitters van een Mustang maakten van hun exemplaren een Bullitt, zelfs in de jaren erna. En Ford? Ze stonden erbij en keken er naar. Tot in 2001 dus.

Drie edities

Van de latere generatie maakte Ford een Bullitt ‘look-a-like’. Welnu, een kopie was overdreven. De coupé kreeg de groene kleur van de originele filmauto. De koets hing wat lager boven het asfalt door een verlagingsset en andere schokdempers. De krachtbron perste er ook wat meer vermogen uit. Na een productievolume van 5582 stuks was het zeven jaar stil rond de Mustang Bullitt. In 2008 moest Ford wel, want dat was juist de veertigste verjaardag van de filmklassieker. Ook dat type was er in de groene tint en had een speciale aankleding, inclusief een motorupgrade.

Productienummer op plaquette

In 2018 werd de derde en voorlopig laatste generatie aangekondigd. Ook nu weer was de donkergroene tint onderdeel van het Bullitt-pakket. Er was ook keuze uit blauw en zwart. Ford kleedde hem rijk aan en gaf hem wat elementen van de Europese specificatie. Ook kreeg hij een plaquette op het dashboard, waarop het productienummer van de Mustang Bullitt stond. De autobouwer nummerde alle exemplaren, maar vooraf was niet bekend hoeveel er zouden komen. De laatste Mustang Bullitt zag deze week het levenslicht. Welk nummer de auto draagt, is nog niet bekend gemaakt. Het eindcijfer is in ieder geval hoger dan waarop Ford bij de productiestart had ingezet.

Sjoerds Weetjes

Benieuwd naar het verhaal achter de Ford Mustang? Kijk dan onderstaande aflevering van Sjoerds Weetjes. Daarin legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit aan welke voorwaarden Ford moet doen om de naam Bullitt te mogen gebruiken. Een exclusief insideverhaal over de Ford Mustang Bullitt.