Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Laadpassen elektrische auto’s zeer fraudegevoelig

‘Tanken’ met elektrische auto’s is gemakkelijk: je hangt je EV aan de stekker en houdt de laadpas tegen de kaartlezer. Maar uit onderzoek blijkt nu dat die laadpassen heel makkelijk te kopiëren en dus zeer fraudegevoelig zijn. 

Nissan Leaf

Verschillende organisaties bieden in Nederland een laadpas aan voor eigenaren van elektrische auto’s. Hiermee kunnen zij bij (bijna alle) laadstations in Nederland hun auto opladen. De pas houdt bij waar en hoeveel er geladen wordt, waarna er aan het eind van de maand een factuur naar de eigenaar wordt gestuurd. Maar NOS meldt dat uit onderzoek van beveiligingsbedrijf ESET blijkt dat die laadpassen heel makkelijk te kopiëren zijn, waardoor kwaadwillenden dus op kosten van een ander hun auto kunnen opladen.

Ov-chipkaart

“De passen zijn vrijwel niet beveiligd”, zegt Dave Maasland van ESET. Op een pas staat een digitaal serienummer die makkelijk uitgelezen kunnen worden, omdat ze niet zijn afgeschermd. “En dat nummer is het enige dat je moet weten om te kunnen laden”, vertelt Maasland. Daarmee is de laadpas nog slechter beveiligd dan de eerste ov-chipkaarten, die door fraudeurs echt nog gekraakt moest worden.

Het is schrikbarend om te lezen hoe makkelijk zo’n pas is uit te lezen. ESET meldt dat een smartphone met een speciale app en een lege pas voldoende zijn. Wie een actieve laadpas in handen krijgt kan de handeling binnen 1,5 seconde uitvoeren. Het gratis laden kan dan beginnen.

Controles

Maar gelukkig is het allemaal niet zo erg als het lijkt. NewMotion, een grote speler in de wereld van elektromobiliteit, is bekend met het probleem en zegt dat de kans op fraude ‘klein’ is. Bovendien wordt er op gecontroleerd en hoeft de klant niet voor de extra kosten op te draaien mocht zijn of haar pas gekopieerd te zijn. Ook Fastned is bekend met het probleem, maar voert eveneens controles uit. Eigenaren van elektrische auto’s kunnen bovendien zelf gemakkelijk zien waar en wanneer hun pas, of in dit geval pasnummer, wordt gebruikt. Bovendien zijn alle laadstations uitgerust met camera’s, dus wie fraude pleegt komt er waarschijnlijk niet mee weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.