Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 5 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Ook jij kunt een Le Mans-winnende Ford GT40 kopen

Er is maar één exemplaar van de Ford GT40 die in 1969 Le Mans won, maar toch kan ook jij er binnenkort een voor een relatief schappelijke prijs aanschaffen. Dat alles dankzij autobouwer Superformance.

Ford GT40 Le Mans

De Gulf Ford GT40 P/1075 is wellicht een van de meest iconische racewagens ooit. Niet alleen door het feit dat de auto in 1969 als eerste over de streep kwam van de 24 uur van Le Mans, ook het hele verhaal en rivaliteit tussen Ford en Ferrari draagt hieraan bij. En zoals met veel iconische auto’s zijn er daar maar weinig van. In dit geval zelfs maar een. En de kans dat je deze binnenkort voor een schappelijke bedrag op een veiling tegenkomt is uitermate klein. Laat staan dat je hem uberhaupt te koop ziet staan. Maar dankzij speciale autobouwer Superformance heb je binnenkort toch de kans om zo’n Ford GT40 in de garage te zetten.

Full access

Superformance specialiseert zich namelijk in het bouwen van replica’s van sportwagens die normaliter onbereikbaar zijn. Dit bedrijf kreeg onlangs ‘full access’ tot de winnende GT40 en heeft daarmee alle benodigde informatie weten te verzamelen om een perfecte kopie van de auto te bouwen.

Ford GT40 Le Mans

De replica’s zullen, volgens de bouwers, niet te onderscheiden zijn van de echte auto. Dat geldt tenminste voor de buitenkant, die natuurlijk ook in de Gulf livery wordt uitgevoerd. Onderhuids is er bijvoorbeeld een keuze voor een echte replica waarbij de auto dus volledig wordt opgebouwd zoals het origineel. Deze kan dan zo aangepast worden zodat hij voldoet aan de FIA-reglementen en er dus mee geracet mag worden in historische raceklasses. Of er kan gekozen worden om hem als af te leveren voor algemeen circuit-gebruik.

Airco

Naast de niet straatlegale-opties biedt Superformance ook een versie waarmee de eigenaar gewoon naar de supermarkt mag. Deze is gebaseerd op de straatversie van de GT40 uit diezelfde tijd. Hiervoor kan gekozen worden uit verschillende door Roush geprepareerde Ford V8’s (variërend van 5 tot 7 liter aan slagvolume). Ook heeft hij een airco en kan hij geleverd worden met het stuur aan de linker-, of de rechterkant.

Ford GT40 Le Mans

Hoe mooi dit ook klinkt, de prijs is nog mooier. Superformance vraagt namelijk maar £185.000 (€201.002) voor een straatlegaal-model. De raceversies beginnen vanaf £280.000 (€304.219).  Daarvoor krijg je niet alleen een auto met speciale badge waarop het chassisnummer staat, ook krijg je er een gitaar bij. In totaal zullen er maar 50 exemplaren gemaakt worden. Als speciaal eerbetoon voorziet Superformance elke replica van de namen van de 25 mensen die het belangrijkst waren voor de ontwikkeling van de originele Ford GT40

11 miljoen

Overigens verkocht de originele Le Mans winnende GT40 voor het laatst in 2012. Hij wisselde toen voor $11.000.000 van eigenaar. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan een waarde van 12,3 miljoen dollar vandaag. Omgerekend kom je dan uit op een kleine 11 miljoen euro. Dan is die twee ton voor een replica ineens best een koopje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.