Autovisie
Autovisie Nieuws 28 feb 2020

KTM X-Bow GTX met 600 pk uit Audi’s vijfcilinder turbomotor

Wie het nieuwste Autovisie Magazine (AV5) goed gelezen heeft, wist dat KTM met een nieuwe sportwagen zou komen. Een Audi-medewerker verklapte namelijk al dat de Oostenrijkse autobouwer gebruik gaat maken van Audi’s vijfcilinder motor. Zie hier de X-Bow GTX.

Waar dat is de nieuwste sportwagen uit Oostenrijk. De X-Bow GTX gedoopte coupé krijgt Audi’s vijfcilinder turbomotor centraal in het chassis. Het gaat om de allernieuwste variant van de geblazen vijfpitter, die de Duitsers voor hun eigen raceversies gebruiken. De assemblage van de blokken heeft op de motorsport-afdeling plaats en gebeurt grotendeels met de hand. Tot op heden maakte KTM alleen gebruik van Audi’s 2.0-viercilinder TFSI-krachtbron.

Raceversie GT2

KTM hangt de direct ingespoten turbomotor met vijf cilinders in de X-Bow GTX. In dat type komt het blok tot 500 pk. Maar er is een tweede type, de raceversie GT2. Voor dat model voert KTM het vermogen van de 2.5-turbomotor op tot 600 pk. Dat zijn grote verschillen met de reeds verkrijgbare X-Bow, die het tot ongeveer 350 pk schopte. In de reguliere X-Bow lepelde KTM echter een viercilinder met een slagvolume van 2,0 liter.

Dallara-chassis

Voor de komt van de GTX heeft KTM ook de designafdeling aan het werk gezet. De Oostenrijkse fabrikant voorziet het Dallara-chassis van meer carrosseriedelen, waardoor de coupé er nu minder puristisch uitziet. De tweezits cockpit is volledig afgesloten en telt twee deuren. Achterop staat onveranderd een grote spoiler. Het mag duidelijk zijn dat de GTX profiteert van de bevindingen van KTM in het raceprogramma GT4 waarin het deel nam met een vierpits X-Bow.

Homologatie

KTM beoogt een gelimiteerde productieserie van 20 stuks voor dit jaar. De homologatie van de auto moet nog plaatshebben. Wanneer die succesvol wordt afgerond, wil KTM in de GT2-klasse aan de start verschijnen, alsmede een eigen cup opstarten. Dat zou op z’n vroegst pas in 2021 zijn. Meer details volgen in een later stadium.
KTM X-bow GTX

1300 auto’s

KTM bouwt al een jaar of tien sportwagens. Dat doen de Oostenrijkse heren en dames in samenwerking en met ondersteuning van onder andere Audi, Reiter Engineering GmbH en Dallara. In die afgelopen jaren wist de van oudsher motorenfabrikant meer dan 1300 sportwagens te maken. De auto’s zijn opvallende verschijningen. In Nederland zijn enkele exemplaren geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KTM X-Bow GTX met 600 pk uit Audi’s vijfcilinder turbomotor
Sluiten