Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kregen wij deze briljante Lexus maar in Nederland…

Hebben we al in deze Lexus GX gereden? Nee. Hoe kunnen we dan zeggen dat deze immense SUV briljant is? Omdat-ie er briljant uitziet. Wij houden wel van een beetje boxy stiling, zoals de Land Rover Defender en Suzuki Jimny dat ook hebben.

De huidige Lexus GX is stokoud. Hij is al sinds 2009 in onder meer de Verenigde Staten op de markt en heeft in die tijd meerdere updates en facelifts gehad. Nou is deze GX onderhuids ook niet helemaal bij de tijd. Hij heeft een apart ladderchassis, wat hem meer een terreinauto dan een SUV maakt.

Lexus GX met bonkig Tonka-design

En zo ziet-ie er ook uit, met zijn bonkige Tonka-design. De enorme Lexus-grille is op de GX zowaar ingetogen. Geen opgesperde Predator-bek meer, maar vrij simpele, zwarte grille.

Zo brengt de nieuwe Lexus LBX luxe in het B-segment

Geen V8 meer, maar een zescilinder

Voorheen was de GX leverbaar met een V8. Nu niet meer. Onder de motorkap ligt een 3,4-liter twinturbo V6 met 354 pk en 650 Nm. Daarmee is het model 45 pk en 46 Nm sterker geworden. Op termijn komt er ook een hybrideversie van de GX.

Lexus GX
(Afbeelding: Lexus)

Schakelen hoeft de bestuurder niet zelf te doen. Lexus monteert een tientraps automaat. Permanente vierwielaandrijving is standaard, alsmede een Torsen-differentieel midden onder de auto, lage gearing en een maximaal aanhangergewicht van meer dan 3600 kilo.

Zelf schakelen in een elektrische auto? Lexus werkt eraan!

Overtrail-versie is gericht op terreingebruik

De nieuwe GX – die wat doet denken aan de iconische Toyota Land Cruiser J70 – is 5 meter lang en 2,1 meter breed. Hij is onder meer te krijgen als Overtrail, een variant die duidelijk op terreingebruik is gericht.

Lexus GX
(Afbeelding: Lexus)

De Overtrail is uitgerust met aluminium beschermplaten, een elektronisch sperdifferentieel achter en een speciaal onderstel met grotere veerwegen em stabilisatoren die ontkoppeld kunnen worden.

De RZ 450e is de eerste EV van Lexus

Zeven zitplaatsen en twaalf bekerhouders

Dat de Lexus GX vooral Amerikanen moet aanspreken, blijkt uit het feit dat er maar liefst twaalf (!) bekerhouders aan boord zijn. De grote SUV is leverbaar met zes of zeven zitplaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.