Komt de Mercedes-AMG Project One eerder virtueel dan in het echt?
Wat komt eerder: de Mercedes-AMG Project One in het echt, of in de virtuele wereld? Dat is de vraag die nu speelt aangezien de langverwachte voor de openbare weg omgetoverde Formule 1-auto zijn opwachting maakt in het racespel Forza Horizon 5.
Gisteren maakte Playground Games bekend met een nieuwe game in de populaire Forza Horizon-reeks te komen. Het vijfde deel van de openwereld-racegame speelt zich af in het prachtige Mexico. Ook nu kunnen gamers weer aan de slag met honderden auto’s, van compacte auto’s tot aan hypercars (en zelfs auto’s die niet straatlegaal zijn). Het geliefde sociale aspect van het spel is nu nog grootser en ook het weersysteem is aangepakt. Zo kun je in het voorjaar en in de jungle flink regen verwachten, terwijl er ook zandstormen voorbij kunnen razen.
Voor de autofan is er nog meer goed nieuws: de tuning-opties zijn nu nog uitgebreider. Waar dat in de eerste paar games van deze reeks nog met name beperkt was tot onder de motorkap (en hier en daar een verdwaalde achtervleugel die misplaatst voelde), zal je nu nog meer uiterlijke kenmerken van sommige auto’s kunnen aanpassen.
Mercedes-AMG Project One
Eén van de sterren van de trailer is de Mercedes-AMG Project One. Die hypercar werd jaren geleden al aangekondigd, maar de autobouwer stelde de marktintroductie telkens uit. Velen vroegen zich zelfs af of de auto ooit de productiefase zou halen. Dat lijkt nu te gaan gebeuren, omdat Mercedes de auto vorig jaar definitief heeft aangekondigd. In de trailer en op de hier geplaatste foto’s is het model echter al te zien, terwijl de productieversie in de echte wereld enkel als camouflagemodel is getoond.
In 2017 liet Mercedes-AMG weten dat het een hypercar ging bouwen op basis van hun Formule 1-auto. Het hart van die auto wordt gevormd door een 1.6-liter V6 die afkomstig is uit de Formule 1, gekoppeld aan maar liefst vier elektromotoren. Twee elektromotoren drijven de voorwielen aan, de andere twee zitten bij de brandstofmotor (bij de krukas en bij de turbo).
De zescilinder produceert meer dan 680 pk en wordt geholpen door de elektromotoren, die elk ook nog eens 163 pk leveren. Het systeemvermogen komt daarmee uit op 1000 pk. De topsnelheid ligt daardoor boven de 350 km/h. In de volledig elektrische modus kan de Mercedes-AMG Project One zo’n 25 kilometer rijden. De fabrikant bouwt 275 exemplaren, die allemaal al verkocht zijn.
Problemen met de Project One
Toch bleek de productie lastiger dan gedacht. Een groot probleem was het feit dat de V6 stationair 5000 toeren per minuut maakte. Acceptabel aan de streep tijdens de F1, niet als je in de file op de snelweg staat. Bovendien zou de Project One in dat geval met geen mogelijkheid de emissie- en geluidstesten doorlopen. Dat euvel werd eind 2019 opgelost.
Ook waren er enkele problemen rondom het starten van de motor. Want Lewis Hamilton start zijn F1-auto natuurlijk niet met een startknop naast z’n stuur. Een externe startmotor wordt in dat geval aan de auto gekoppeld waarmee het geheel op toeren wordt gebracht en dus kan starten. Ook wordt de olie in een F1-bolide voorverwarmd voordat de motor gestart wordt. Onhandig voor een straatauto, dus ook dat was een uitdaging voor Mercedes-AMG.
Wat komt eerder?
Dit jaar moet het dan écht gebeuren. Maar de vraag is dan of we eerst de versie in de echte wereld, of toch virtuele wereld te zien krijgen. Op 9 november ligt Forza Horizon 5 namelijk in de schappen. Voor eigenaren van de Xbox Gamepass is de nieuwste Horizon vanaf dag één op de Xbox One, Xbox Series S of X (als je die al hebt weten te bemachtigen) of Windows 10 te spelen. Mocht Mercedes-AMG de Project One eerst in de echte wereld willen introduceren, moet het dus binnen aanzienlijke tijd met goed nieuws komen.
Wat is Forza Horizon?
De eerste Forza Horizon-game dateert van 2o12. Het was hét Walhalla voor de autofan. Gamers konden op hun Xbox 360 kiezen uit een grote variatie auto’s om door de mooie omgeving van Colorado te rijden. Een fictief festival stond centraal in die game. Gamers konden hun speakers voluit zetten terwijl ze het opnamen tegen hun concurrenten in straatraces.
Sinds de eerste editie in de Verenigde Staten heeft de autofan kunnen genieten van Zuid-Europa, Australië en onlangs in Horizon 4 nog van Groot-Brittannië. Dankzij betaalde content kon je ook op Hot Wheels-banen scheuren in Horizon 3 en kon je in Horizon 4 in je favoriete Lego Speed Champions-auto’s, waaronder de Bugatti Chiron, stappen. Door de jaren heen is de hele lijst van auto’s uitgebreid van 209 in de eerste naar ruim 700 in het vierde deel.
Lees ook:
Ook interessant
-
Straatlegale sportwagen wil eigenlijk Formule 1-auto zijn
-
Op zoek naar snelle kilometervreter? Check deze vijf occasions
-
De Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet blijft een AMG-light
-
Iemand gaat meer dan 50 miljoen (!) betalen voor deze Mercedes
-
Zo’n representatieve occasion als deze zag je voor 10 mille nooit
-
De nieuwe Mercedes CLA wordt een soort mini-Porsche Taycan
-
Waarom je nu alleen de koplampen van de nieuwe Mercedes CLA mag zien
-
Rijd je in één van deze vijf auto’s, dan ben je vast een 65-plusser
-
Nieuwe Mercedes CLA bewijst: concept cars zijn nutteloos!
-
Chinezen kopen steeds minder Duitse auto’s en dat is een probleem
-
Waarom dit stukje Mercedes-wansmaak je 400.000 euro gaat kosten
-
Volgens CEO is V8 voor AMG-rijders niet belangrijk