Autovisie
Autovisie Nieuws 22 jan 2021

Kleinste ‘Auto van het jaar 2021’ nu al bekend

De Auto van het Jaar is bekend! Nu ja, bij de miniatuurauto’s dan. De leden van de NAMAC kozen wederom hun favoriete nieuwe miniatuur van het afgelopen jaar. Dat was dit jaar een ‘close-finish’. Met een kleine marge werd de CMR Commer ‘Ecurie Ecosse’ in schaal 1:18 de algemene winnaar. En dus mag deze schitterende racetransporter heel 2021 de titel ‘Miniatuurauto van het Jaar’ dragen.

Tekst: NAMAC

De nummer twee in de totale lijst is de prachtige Hainje DAF CSA1 stadsbus van Artitec. Dát was de gedoodverfde winnaar, met name omdat het zo’n algemeen bekend voertuig is. Het werd dus de Commer, een zeer fraai gemaakte miniatuur, wat mede mogelijk was vanwege de grote schaal van 1 op 18.

Commer

Deze Commer is in werkelijkheid uniek. Dit was de racewagen-transporter van het Schotse team Ecurie Ecosse, dat vooral beroemd werd door de inzet van Jaguars C- en D-type, maar ook met andere merken racete. De vrachtwagen is in de jaren vijftig op een Commer buschassis gebouwd door carrosseriebouwer Walter Alexander. De echte duikt na restauratie bij Lynx Engineering regelmatig op bij grote klassieker-evenementen als de Mille Miglia, op Goodwood en Le Mans. In miniatuur kennen velen de auto omdat Corgi Toys er begin jaren zestig een voor die tijd ook erg fraai model van maakte. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van deze Commer.

NAMAC Auto van het Jaar

Dit waren enkele voorgangers van de Commer:

2020

Heel spannend was het dit jaar niet want de DAF 33 van Schuco in schaal 1:18 werd

overtuigend winnaar. De DAF scoorde waardering, niet alleen omdat het een zeer goed getroffen weergave is van de echte auto. Daarnaast is het juist voor de Nederlandse markt een enorm leuke keuze en omgekeerd is het voor een groot Duits modelautomerk als Schuco bijzonder dat men ervoor kiest juist zo’n mondiaal vrij onbekende auto als een DAF 33 op dit formaat uit te brengen.

2019

Het werd een spannende nek-aan-nek-race tussen de DAF 1600 van Tekno en de Mack F700 van dezelfde Nederlandse fabrikant. Uiteindelijk trok de laatste aan het langste eind. De Mack F700 is een originele keuze van Tekno om uit te brengen. Varianten zijn er genoeg te bedenken want in de jaren 80 reden tal van Nederlandse maar ook Europese transportbedrijven met zo’n Amerikaanse truck. De eerste variant draagt de kleuren van het voormalige transportbedrijf Overdorp uit IJmuiden. Die was met een aantal van 23 Mack’s misschien wel de grootste afnemer van de F700.

2018

Veel concurrentie kende de winnaar ditmaal niet want door vaderlandse gevoelens gedreven werd de DAF 600 in schaal 1:87 van Brekina de Miniatuurauto van het Jaar. Niet eerder was de DAF in deze schaal uitgebracht. Hulde voor het Duitse Brekina om dat wel te doen. Het mooi gedetailleerde model kreeg dan ook de meeste stemmen.

NAMAC

De verkiezing Miniatuurauto van het Jaar is een initiatief van de NAMAC. De ruim 5200 leden van deze vereniging hebben hierbij de gelegenheid hun favoriete nieuwe model van het afgelopen jaar aan te wijzen. Kijk op www.namac.nl voor al het nieuws op miniatuurautogebied en vind hier meer informatie over de club en haar activiteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kleinste ‘Auto van het jaar 2021’ nu al bekend
Sluiten