Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Klassieke bommenwerper naar Wings Wheels and Goggles

De indrukwekkende bommenwerper B-25 Mitchell van The Flying Bulls is slechts één van de militaire vliegtuigen die op 20 en 21 juni op Wings Wheels and Goggles te zien zal zijn. Want ook een Spitfire, een P-51 Mustang en het Tiger Moth Flying Circus zijn van de partij op vliegveld Teuge.

De North American B-25 Mitchell is een in de jaren dertig ontworpen bommenwerper die in opdracht van het Amerikaanse leger werd ontwikkeld. Het vliegtuig moest een bommenlading van 3.000 pond over een afstand van minimaal 2.000 mijlen kunnen vervoeren. De Mitchell werd uitgerust met de toendertijd allernieuwste stermotoren van de fabrikanten Pratt & Whitney en Wright en werd vernoemd naar generaal Billy Mitchell, die zich na de Eerst Wereldoorlog sterk had gemaakt voor een Amerikaanse luchtmacht.

Het prototype van de B-25 maakte in augustus 1940 zijn eerste vlucht. Zijn twee 1.700 pk sterke motoren – met een brandstofverbruik van 600 liter per uur – gaven het toestel een kruissnelheid van 400 km/h. De productie van de Mitchell stopte net na de Tweede Wereldoorlog, nadat er 9.889 exemplaren de fabriek hadden verlaten. Het Nederlandse leger had ook een aantal van deze B-25’s, die tot 1954 voornamelijk voor reddingsoperaties gebruikt zouden worden (onder meer tijdens de watersnoodramp van 1953).

De B-25 van de Flying Bulls werd in 1945 gebouwd in Kansas City en werd niet ingezet in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in eerste instantie gebruikt voor testwerk, maar belandde al snel op een vliegtuigkerkhof in de Amerikaanse staat Arizona. Een bedrijf kocht de Mitchell om hem te converteren naar een brandblustoestel, maar uiteindelijk kwam dat er niet van. In de jaren negentig werd de B-25 ontdekt door The Flying Bulls, volledig gerestaureerd en voorzien van modernere techniek. Sinds 2001 staat hij in Salzburg, in het thuis van The Flying Bulls: Hangar 7.

Van 20 – 28 juni vieren we het grootste autofeest van Nederland. Tijdens de Nationale Auto8Daagse worden er diverse events georganiseerd. Bekijk het complete overzicht events op www.auto8daagse.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.