Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 apr 2021

Kia gaat meer bloedsnelle elektrische auto’s bouwen

Kia verraste deze week met de onthulling van de EV6 GT: een elektrische auto met de prestaties van een Porsche Taycan en Tesla Model 3 Performance. Het nieuwe model is nog maar het begin, zo laat de fabrikant nu weten.

Het Australische Car Sales had namelijk een gesprek met Artur Martins, marketingbaas bij Kia. Die vertelde dat er de komende jaren nog veel meer van dit soort bloedsnelle modellen zullen verschijnen. “De GT-badge is een belangrijk element van onze toekomststrategie. Maar we zijn er nu ook al mee bezig op het gebied van verbrandingsmotoren, voor bijvoorbeeld de Stinger en de K5 en Forte (auto’s die niet in Europa worden verkocht, red.).”

Echt waar: topversie van de Kia EV6 krijgt bijna 600 pk!

Saai en onaantrekkelijk

“Maar het wordt ook een belangrijk onderdeel van onze strategie voor elektrische auto’s. Die werden lang gezien als saai, onaantrekkelijk en niet heel spannend om te rijden.” Kia moet volgens Martins een merk worden dat wél spannend is. “We willen van elke Kia, of het nu een EV of een auto met verbrandingsmotor is,  een spannend model maken. Dat DNA willen we in al onze producten stoppen. Althans, in de modellen die daarvoor zijn geschikt”, zo voegt hij toe.

De Koreaanse autobouwer begint dus met de EV6 GT, die een vermogen van 584 pk heeft en daardoor binnen 3,5 tellen vanuit stilstand naar de 100 km/h kan sprinten. De topsnelheid bedraagt 26o km/h. Daarmee is-ie sneller van de lijn dan de sportsedan van de fabrikant, de Stinger. Die auto, met 3,3-liter V6, doet er namelijk 5,4 seconden over om een snelheid van 100 km/h te bereiken. Uiteindelijk zal-ie de EV6 GT inhalen, want z’n top bedraagt 270 km/h.

Nieuwe modellen

Overigens moeten we nog wel even wachten op dat elektrische topmodel. Kia brengt de EV6 dit jaar al op de markt, maar de GT verschijnt pas eind 2022. Sportieve versies van andere modellen verschijnen dus nóg later. Die komen er wel, want Kia is bezig met een groot elektro-offensief. Tussen nu en 2026 brengt het namelijk 11 volledig nieuwe elektromodellen uit, waarvan we dus meer GT-varianten kunnen verwelkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.