Autovisie
Autovisie Nieuws 13 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Kia/Hyundai: Separated Sound Zone bijna werkelijkheid

Hyundai en Kia introduceren naar verwachting binnen twee jaar de nieuwe Separated Sound Zone-technologie, kortweg SSZ. Met SSZ kunnen vier personen naar verschillende muziek luisteren in één auto, zonder dat ze een koptelefoon op hoeven te zetten.

Akoestische velden

SSZ-technologie is sinds 2014 in ontwikkeling en maakt het ook mogelijk dat alleen de bestuurder waarschuwingssignalen kan horen. Volgens Kia en Hyundai creëert en stuurt de SSZ-technologie akoestische velden in de auto. Hierdoor kan elke inzittende geluiden horen die een ander niet hoort.

Ruisonderdrukkingssystemen

SSZ beschikt over diverse luidsprekers met technologie om de sterkte van geluidsgolven te verminderen of te verhogen. Dit zorgt ervoor dat verschillende geluiden op de zitplaats in de auto elkaar niet ‘overlappen’. Dit werkt op dezelfde wijze als de inmiddels bekende ruisonderdrukkingssystemen (noise cancellation), maar dan zonder koptelefoons.

Ongezellig

Je leest het goed: een koptelefoon is niet nodig om naar je eigen muziek te luisteren. Het is bovendien ongezellig, want je sluit je af van andere passagiers. In een auto met SSZ-technologie hoef je alleen maar je smartphone via Bluetooth te verbinden om naar muziek te kunnen luisteren. Voorin kan klassieke muziek opstaan, terwijl je achterin een ruige soundtrack van ACDC afspeelt. Van elkaars muziek heb je geen last. SSZ-technologie maakt het bovendien mogelijk om telefoongesprekken te voeren zonder dat andere personen mee kunnen luisteren of dit gesprek als storend ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.