Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Kettingbotsing Formule 1: Twaalf coureurs krijgen waarschuwing

Afgelopen weekend was het flink raak tijdens de Grote Prijs van Toscane in de Formule 1. Max Verstappen crashte en nam vier coureurs mee in de grindbak. Bij de herstart van de race ontstond een kettingbotsing. Onacceptabel, meent de organisatie.

De stewards hebben maar liefst twaalf coureurs een waarschuwing gegeven voor hun aandeel in de crash bij de eerste herstart van de race. Heel wat coureurs wezen naar de raceleiding als schuldige aan die kettingbotsing, maar volgens directeur Michael Masi moeten de rijders de schuld bij zichzelf zoeken.

Onacceptabel voor Formule 1-coureurs

“Ze kunnen kritiek leveren wat ze willen”, zei Masi. “Maar ik zie geen enkele reden waarom we de regels voor bij een herstart moeten aanpassen. We hebben hier te maken met de twintig beste coureurs ter wereld in de Formule 1. In de Formule 3, een juniorencategorie, zagen we een vrijwel identieke herstart. Die jongens deden dat heel netjes, zonder incidenten.”

Als leider in de race mocht Valtteri Bottas het tempo bepalen toen de safetycar, die op de baan was gekomen na de crash van Max Verstappen in de openingsronde, terug de pits in ging. De Fin wachtte lang met het indrukken van zijn gaspedaal. Pas vlak voor de zogeheten ‘control line’ op het rechte stuk gaf Bottas weer gas. Achter hem botsten tegelijkertijd vier auto’s op elkaar. Carlos Sainz (McLaren), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Nicholas Latifi (Williams) en Kevin Magnussen (Haas) vielen daardoor uit. Het leidde ertoe dat de race moest worden stilgelegd, zodat alle brokstukken en rommel opgeruimd konden worden.

Voorkomen

Op basis van de data besloten de stewards om aan twaalf coureurs een waarschuwing uit te delen. Zij hadden niet, zoals de regels voorschrijven, gewacht tot de leider in de race weer op het gas zou gaan. De betrokken coureurs hadden al daarvoor zowel hun gas- als rempedaal een paar keer ingedrukt.

“Een paar coureurs hadden deze crash kunnen voorkomen als ze niet recht achter de auto voor zich hadden gereden. Nu hadden ze geen zicht op wat daarvoor gebeurde”, aldus de stewards, die naast de vier gecrashte coureurs ook Daniil Kviat, Alexander Albon, Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Lando Norris, Esteban Ocon en George Russell een officiële waarschuwing gaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.