Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Kennismaking met de goedkoopste elektrische auto van BMW: de iX1

BMW stelt nieuwste generatie X1 en het elektrische broertje, de iX1, aan het publiek voor. Dit is wat de goedkoopste SUV en elektrische auto van het merk te bieden heeft.

In een zogenaamde ‘closed room’ kunnen wij al een eerste indruk van de auto’s geven. Een model dat net iets stoerder is dan zijn voorganger en ook iets verder is uitgedijd.

De BMW X1 en iX1

De BMW X1 en iX1 zijn beide 4,5 meter lang. Hiermee zijn de buitenmaten 53 millimeter langer, 24 millimeter breder en 44 millimeter hoger dan de tweede generatie. Grotere buitenmaten leveren enkel in de varianten met benzine- en dieselmotor meer ruimte op. De kofferruimte is 540 liter groot (1.600 platgeklapte achterbank), dat is 35 en 50 liter meer eerder. De elektrische en hybride-variant hebben 50 liter (105 liter tweede zitrij platgeklapt) minder bagageruimte. Dit komt door het accupakket.

Benzine, diesel, hybride en elektriciteit

Kopers hebben veel keuze als het om aandrijflijnen gaat. Beginnend bij twee voorwielaangedreven dieselmodellen met ieder een viercilinder goed voor 150 of 211 pk. Daarnaast komt er een driecilinder benzinemotor met 136 pk en een viercilinder benzine met 218 pk. Beide zijn voorzien van een mild hybride-systeem.

Goedkoopste elektrische auto, BMW iX1, BMW X1
De nieuwe BMW X1. (Afbeelding: BMW)

Daarbij komen er twee PHEV’s. De plug-in heeft een 1,5-liter benzinemotor op de vooras en een elektromotor op de achteras. De twee krachtbronnen samen zijn goed voor 245 pk of 326 pk. Beide uitvoeringen kunnen 78 tot 89 kilometer elektrisch rijden.

De BMW iX1

De BMW iX1 kan met zijn elektromotoren 270 pk (313 pk in overboost) leveren. Met het 66,5 kWh-accupakket kom je tussen de 413 en 348 kilometer ver volgens WLTP. Laden kan met ‘slechts’ 130 kW, al belooft BMW dat de laadcurve erg constant is en de auto dat laadvermogen dus lang volhoudt, voor een snelle laadsessie.

Goedkoopste elektrische auto, BMW iX1, BMW X1
BMW iX1 (Afbeelding: BMW)

Prijzen van de BMW X1 zijn vooralsnog niet bekend. De BMW iX1 krijgt een prijskaartje van zo’n 56 mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.