Jeep Chief maakt hebberig

Jeep toont ieder jaar zijn creativiteit tijdens de jaarlijks terugkerende Moab Easter Jeep Safari in het Amerikaanse Utah. De autobouwer neemt altijd een aantal stoere prototypes mee, vaak gebaseerd op modellen van nu. Een uitvoering is dit jaar wel heel opvallend: de Chief met invloeden uit de jaren ’70. Die wil je gewoon hebben.

De Chief maakt onderdeel uit van een familie van zeven prototypes. Wat betreft originaliteit steekt het model er met kop en schouders bovenuit. Jeep gebruikt als basis nog altijd een moderne Wrangler, maar heeft de carrosserie zo aangepast dat hij de looks heeft van een Cherokee uit de jaren ’70. Hij is gespoten in de kleur Ocean Blue, heeft verchroomde bumpers, 17 inch wielen en een 3,6 liter Pentastar V6 voorin. Een geslaagde combinatie waarin je gewoon gezien wilt worden. Volgens Jeep is de Chief een vette knipoog naar de lifestyle van een west coast surfer.

Van een heel ander kaliber, maar niet minder opvallend, is de Wrangler Red Rock Responder. Een roodkleurig off-road monster die niet zou misstaan aan de start van de legendarische Dakar rally. Hij heeft alles aan boord wat een off-roader nodig heeft. Denk aan een lier vooraan, flinke 37 inch BF Goodrich Mud Terrain T/A KM2-banden en een forse laadbak achterop met een veel te hoge tildrempel.

De Jeep Staff Car is niets meer dan een saluut aan de legendarische militaire voertuigen van Jeep, maar nog het meest aan de Willys Jeep waarmee de fabrikant zich op de kaart zette. Dat Jeep creatief is, blijkt wel uit het feit hoe nauwkeurig het voertuig is samengesteld. Zelfs aan een opgerold touw aan de voorbumper en een hakbijl onderaan de dorpel is gedacht.

“De Wrangler Red Rock Responder zou niet misstaan aan de start van Dakar”

Andere prototypes van Jeep zijn de Wrangler Africa, Grand Cherokee Overlander, Renegade Desert Hawk en Cherokee Canyon Trail. Allemaal zijn ze bedoeld voor het zware off-roadwerk waarmee Jeep zich al jaren profileert in autoland. Grand Cherokee Overlander is geschikt voor prachtige ritten door woest terrein waarbij je na een lange tocht niet een comfortabele hotelkamer opzoekt, maar gezellig op het dak van de Jeep de nacht doorbrengt.

De Wrangler Africa is volgens Jeep de ultieme Wrangler bedoeld voor expedities, met name door de Afrikaanse reservaten. De Renegade Desert Hawk en Cherokee Canyon Trail zijn de bravere twee van het zevental studiemodellen. Leuk detail van deze twee types is dat op de motorkap een kaart van de Moab-trail is aangebracht. Voor alle zeven prototypes geldt dat er geen productieplannen zijn. Helaas en misschien nog het meest voor die heerlijke Chief.