Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 22 okt 2019

Japanse keizer krijgt speciale cabrio van Toyota

Vandaag wordt de 126ste keizer van Japan, Naruhito, ingehuldigd. Speciaal voor de gelegenheid bouwde Toyota een unieke cabrio op basis van de Century.

Toyota Century Convertible

Vandaag is het feest in Japan. De 126e keizer werd vannacht ingehuldigd onder het toeziend oog van meerdere wereldleiders. De nieuwe keizer nam in mei al de taken van zijn vader over, maar de huldiging vindt nu echt officieel plaats. En Toyota doet daar vrolijk aan mee. Het merk maakte een speciale Toyota Century Convertible voor de 59-jarige Naruhito.

Verhoogde achterbank

De Century is het absolute topmodel dat het merk sinds 2018 aanbiedt. Het is een van de meest luxe auto’s die het ooit gemaakt heeft en daarom is hij ook uiterst geschikt voor de keizer. De aanpassingen aan de auto, op het neerklapbare dak na, zijn dan ook niet heel erg groot. De cabrio heeft een iets verhoogde achterbank met een vaste rugleuning zodat de keizer goed zichtbaar is tijdens zijn rondjes in de auto. Met wat gouden plakkaten wordt benadrukt dat deze auto geschikt is om de keizer te vervoeren.

Toyota legt uit dat het de perfecte auto voor Naruhito is omdat hij groot, krachtig, veilig en statig is. Maar bovenal is het belangrijk dat het voertuig in Japan gemaakt wordt. Ook is de cabrio relatief milieuvriendelijk, want hij heeft een hybride vijfliter V8 met 425 pk uit een Lexus in plaats van de vijfliter V12 met 280 pk, die zijn voorganger had.

4,5 kilometer

Na de inauguratie zal de keizer een rit van ongeveer 4,5 kilometer in de auto maken. Vermoedelijk duurt dat een half uur. Dat houdt in dat een beetje voetganger de keizer in zijn Century kan bijhouden. Het idee is dan ook dat het volk de nieuwe keizer goed kan zien, iets wat lastig is als hij met 80 km/h voorbij komt zeilen.

Het grappige is dat deze rit wellicht de langste is die de speciale Toyota ooit zal maken. Hij zal in 2020 nog een keer een opwachting maken bij de opening van de Olympische Spelen in Tokio, maar voor de rest verwacht men niet dat Naruhito vaak gebruik zal maken van zijn luxe auto.