Autovisie
Autovisie Nieuws 27 nov 2016

Jaguar Land Rover gaat in Engeland 10.000 banen creëren

Jaguar Land Rover wil elektrische auto’s gaan bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zou de fabrikant – die sinds 2008 in handen is van het Indiase Tata Motors – ongeveer 10.000 banen creëren, aldus JLR-baas Ralf Speth.

Jaguar Land Rover

Jaguar onthulde deze maand op de autoshow van Los Angeles zijn eerste elektrische model, de I-Pace. De stekker-SUV gaat bij Magna Steyr in Oostenrijk gebouwd worden, maar verder productie zou, volgens Speth, in het Verenigd Koninkrijk plaats moeten vinden. “We willen onze EV’s in de West Midlands bouwen, waar Jaguar Land Rover zijn thuis heeft”, zei de topman.

“De I-Pace gaat bij Magna Steyr in Oostenrijk gebouwd worden”

Volgens hem heeft Jaguar Land Rover daarbij wel de steun van de Engelse regering nodig. Die heeft recent aangekondigd 390 miljoen pond (zo’n 457 miljoen euro) vrij te maken om autonome en milieuvriendelijke technologie te stimuleren. De overheid hoopt van Groot-Brittannië een broedplaats voor innovatie te maken, zeker nu grote bedrijven zenuwachtig zijn geworden door de aankomende Brexit.

LEES OOK: JAGUAR I-PACE VOOR 90 PROCENT KLAAR

Vorig jaar werden in het Verenigd Koninkrijk zo’n 1,6 miljoen auto’s gebouwd, waarvan Jaguar Land Rover een derde voor zijn rekening nam. Nissan heeft laten weten twee nieuwe modellen te gaan bouwen aan de overkant van het Kanaal in ruil voor overheidssteun. Speth heeft naar aanleiding daarvan al gezegd dat Jaguar Land Rover “een eerlijke behandeling” van de Britse staat wil.