Autovisie
Autovisie Nieuws 1 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Productieversie Jaguar i-Pace verschilt nauwelijks van concept

Zeg Jaguar, was dat camoufleren nou nodig? Al twee jaar lang zien we gestreepte en geblokte prototypes van de i-Pace rondrijden – we hebben zelfs in een exemplaar gereden – en nou blijkt het productiemodel als twee druppels water op de concept car uit 2016 te lijken.

Wat overigens goed is, want dat studiemodel zag er wat ons betreft prima uit. Dan nu de werkelijkheid: de nieuwe Jaguar i-Pace heeft een elektrische aandrijflijn met twee elektromotoren (één voor de voorwielen, één voor de achterwielen), die samen goed zijn voor een piekvermogen van 400 pk en 696 Nm koppel. Van stilstand naar 100 km/h gaat de i-Pace in 4,8 seconden, maar als je dat te vaak doet, haal je de WLTP-actieradius van 480 kilometer natuurlijk nooit.

Snellaadstation

Volgens Jaguar is de i-Pace binnen 40 minuten op te laden van helemaal leeg naar 80 procent gevuld. Als de SUV tenminste aan een 100 kW snellaadstation wordt gehangen. Als de elektro-Jag het met een 7kW wallbox moet doen, dan duurt het opladen zo’n tien uur. Een nacht, aldus Jaguar. Bij het laden past de i-Pace overigens de temperatuur van de batterij aan (naar boven of naar beneden) om het proces zo snel mogelijk te laten gaan.

Gewichtsverdeling 50/50

En ja, natuurlijk is de Jaguar snel. Maar volgens de fabrikant moet hij ook qua weggedrag zijn mannetje staan. De batterij is centraal en zo laag mogelijk in de carrosserie geplaatst, de carrosserie heeft een stijfheid van 36 kNm/graad (de hoogste waarde ooit in een Jaguar) en de gewichtsverdeling van de i-Pace is precies 50/50. Mede dankzij zijn ‘cab forward’-ontwerp heeft de i-Pace een Cw-waarde van 0,29. Ter vergelijking: een Jaguar XE komt tot 0,26.

Het interieur van de i-Pace is volgens Jaguar heel ruim, onder meer door het ontbreken van een middentunnel. De kofferbak van de elektrische SUV heeft een inhoud van 656 liter en kan worden uitgebreid naar 1453 liter door de achterbank neer te klappen. Het Touch Pro Duo-infotainmentsysteem van de i-Pace laat zich bedienen via een aanraakscherm of via gebaren. Het navigatiesysteem is op elektrisch rijden gericht en maakt gebruikt van topografische gegevens en informatie over vorige ritten en de rijstijl van de bestuurder om een accurate actieradius te berekenen.

‘Kunstmatige intelligentie’

Bovendien is de Jaguar uitgerust met zogenoemde Smart Settings-technologie, die met behulp van ‘kunstmatige intelligentie’ de voorkeuren van de bestuurder herkent en de i-Pace daarop afstemt. Via de Jaguar Incontrol Remote-app, geïnstalleerd op een mobiel apparaat dat Amazon Alexa ondersteunt, is het mogelijk om gesproken vragen over de auto te stellen. Als voorbeelden geeft Jaguar: ‘Staat hij op slot?’, ‘Hoe vol is de batterij?’ en ‘Heb ik genoeg bereik om naar mijn werk te gaan?’

De Jaguar i-Pace – die in aanmerking komt voor 4 procent bijtelling – is per direct te bestellen. Kopers hebben de keuze uit vier uitvoeringen: S, SE, HSE en een First Edition. De prijs van de elektrische SUV wordt later bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.