Autovisie
Autovisie Nieuws 22 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Jaguar F-Type SVR: Overkill in het kwadraat?

De F-Type R is met zijn 550 pk eigenlijk al overkill, maar Jaguar gooit er doodleuk nog een schepje bovenop. Deze F-Type SVR – waarvan de Duitse importeur per ongeluk de brochure voortijdig op het internet zette – heeft een vermogen van liefst 575 pk en 700 Nm aan koppel.

Daarmee is de SVR iets krachtiger dan de R, die 550 pk en 680 Nm aan het asfalt brengt. De sprong in prestaties is wat dat betreft groter. De F-Type R AWD gaat in 4,1 seconden van stilstand naar 100 km/h en heeft een top van 300 km/h. De SVR schaaft daar niet minder dan 0,4 seconden vanaf (3,7 seconden) en gaat 22 km/h harder (322 km/h). De cabriolet houdt het voor gezien bij 312 km/h.

De F-Type SVR is standaard voorzien van vierwielaandrijving en is van de buitenkant te herkennen aan zijn aangepaste aerodynamica. We zien grotere luchtinlaten in de neus en een nogal prominente vleugel op de achtersteven, die bij 113 km/h omhoog uit en bij 80 km/h weer inklapt (96 km/h en 64 km/h voor de cabriolet). Verder heeft Jaguar de auto bredere banden aangemeten, die om gesmeed lichtmetaal liggen (scheelt 10 kg aan gewicht).

“De F-Type SVR schaaft niet minder dan 0,4 seconden van de F-Type R-sprinttijd af”

Optioneel zijn keramische remmen, die samen 21 kg lichter zijn dan het standaard frictiemateriaal. Een lichtgewicht titanium uitlaatsysteem bespaart 12 kg en zou de F-Type nog wilder moeten laten klinken (als dat überhaupt kan). De krachtbron van de SVR is gekoppeld aan een achttraps automaat en zou in theorie een verbruik van 1 op 8,9 moeten kunnen halen.

De Jaguar F-Type SVR komt in mei in Nederland op de markt. Het aantal exemplaren dat de importeur gaat krijgen, is beperkt, dus wie er één wil bemachtigen, moet waarschijnlijk snel zijn. Wat de overtreffende trap van de F-Type R gaat kosten, is nog niet bekend. De rest van het F-Type-gamma bestaat uit de F-Type (340 pk), F-Type S (380 pk) en F-Type R (550 pk).

De brochure inzien kan hier! Vanaf pagina 63 krijg je informatie over de F-Type SVR te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.