Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 12 nov 2019

Dit is de nieuwe Kia Optima

De nieuwe Kia Optima is officieel nog niet geïntroduceerd. We weten dus eigenlijk niet hoe die auto eruit gaat zien. Of toch wel? Kia toonde gisteren de Kia K5 voor de Zuid-Koreaanse markt, en dat is eigenlijk een Optima.

In Zuid-Korea toonde Kia onlangs de nieuwe K5. Op het eerste gezicht niet bijster interessant omdat de K5 helemaal niet buiten de Zuid-Koreaanse en Chinese landsgrenzen verkocht wordt. Maar als we verder kijken dan zien we dat de K5 eigenlijk al jaren bij ons verkocht wordt als de Kia Optima, en dat maakt het ineens interessant. Wat we hier dus eigenlijk voor ons hebben is de vernieuwde Optima die pas later aan ons voorgesteld gaat worden, en die pas volgend jaar in de verkoop gaat.

Oude model

Bij het tekenen van de nieuwe Optima zijn de Zuid-Koreanen veel verder gegaan dan je zou verwachten van een model-update. Het oude model is eigenlijk nergens meer terug te vinden. Zo’n beetje elke lijn is agressiever en stijlvoller gemaakt. Opvallend hieraan zijn natuurlijk de grille en de koplampen die doen denken aan een Dodge Charger, maar ook de mooie coupé-achtige lijn die naar de achterkant van de auto loopt. Daar vinden we, hoe kan het ook anders, een set achterlichten die over de hele breedte van de auto getrokken is.

Over de breedte gesproken, de nieuwe Kia Optima groeit daarin met 2,5 cm tot 186,6 cm. De lengte van het voertuig neemt met 5 cm toe tot 490,5 cm terwijl de carrosserie 2 centimeter lager wordt (144,5 cm). De wielbasis meet 285 cm. En daarmee hebben we gelijk alle bekende feiten benoemd, want over aandrijflijnen kunnen we nog niets zeggen. Wel verwachten we natuurlijk de nodige vierpitters en hybride-aandrijflijnen.

Volgend jaar

Het is opmerkelijk dat Kia de K5 -eigenlijk de Optima- in Korea al laat zien. Sterker nog, de auto gaat daar volgende maand ook al in de verkoop. Wij moeten hier nog zeker tot medio volgend jaar moeten wachten tot de auto hier bij de dealers staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.